Изследователи откриха отломки на кораб от 16-и век

Останки на кораб от 16-и век бяха открити случайно в Холандия по време на операция за установяване местонахождението на изгубени през месец януари контейнери в Северно море, оповести холандското министерство на образованието, културата и науката, цитирано от Франс прес.

“Става въпрос за най-древните отломки от кораб, откривани някога в холандски води”, се уточнява в комюнике на министерството. “В рамките на свързаната с търсенето на контейнерите операция бяха открити бронзови плочи и дървени греди и това доведе до незабавно започване на археологическо изследване.”

Било заключено, че дървените греди са от кораб с гладък корпус, който вероятно е бил дълъг 30 метра и е пренасял бронзови плочи. Резултатите от изследването показали, че дървеният материал е отрязан през 1536 г. и че корабът е бил построен около 1540 г. на днешната територия на Холандия, която навремето била в пределите на империята на Карл Пети. Бронзовите плочи датират от същата епоха.

“Особеното е, че плочите носят отличителния знак на семейство Фугер. През 16-и век то притежавало монопола върху производството на бронз. Находката има голяма културна и археологическа стойност”, отбелязаха от министерството. Установилото се в Аугсбург, Бавария, и притежаващо огромно богатство семейство търговци и банкери Фугер е имало ключова роля за избирането на Карл Пети за император през 1519 г., за сметка на Франсоа Първи.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.