Зърнопроизводители плашат да блокират във вторник страната на 85 места

Зърнопроизводители плашат да затворят с протести 85 точки на страната във вторник. Днес предстои среща на земеделските производители с премиера Николай Денков и ресорния министър Кирил Вътев.

“Заплашени сме от фалити със сигурност. Най-големият проблем са средните стопанства, които са основна част от земеделието в България, а това никога не е било. Досега винаги са страдали или най-малките, или най-големите. Ако не бъдем удовлетворени, излизаме на протести и ще затворим 85 точки в страната от вторник”, каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов пред bTV.

“Първата част са международните позиции на България в ЕС в защита на българските производители – дерогации по зелените изисквания, защита на българския интерес при търговията с Украйна. Втората група са законодателните искания”, каза Проданов. За първи сега те настояват и за финансова подкрепа.

По думите му при пшеницата загубата тази година се изчислява между 47 и 53 лв. на декар в зависимост от региона, като в нея е изчислена и субсидията, т.е. въпреки субсидията остават 47 лв. загуба на декар. Общата загуба за сектора в петте култури е над 2 млрд. лв. “Наясно сме, че няма бюджет, но поне някаква част да поеме – 20 лв. на декар. Имаме и сериозно забавяне на плащанията на субсидиите тази година”, допълни председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

От асоциацията се разграничават от организациите, които поискаха оставката на земеделския министър и които излизат на протест в понеделник.

segabg.com

Hits: 15

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.