Зоокътът в Разград получи петгодишен лиценз

Зоокътът вече има петгодишен лиценз от Министерството на околната среда и водите, съобщи зам.-кметът на Разград Мирослав Грънчаров. Това означава, че в него може да се отглеждат диви животински видове и да се размножават при контролирани условия.

„За да стигнем до тук, Общината изпълни всички препоръки и указания на екоминистерството, РИОСВ – Русе и Областната дирекция по безопасност на храните“ допълни Грънчаров. Зоокътът е регистриран  като животновъден обект.

Изградени са нови клетки на лъвовете и са разширени терените на елените и ламите. При лъвовете е насипан пясък, поставени са стволове на дървета за катерене, както и играчки. За птиците са изградени нови волиери със специални приспособления за занимания на пернатите. Обитателите на разградския зоокът са повече от сто. Най-много – 70, са птиците.  Тази година са се родили два елена лопатари и лама.

„За животните се полагат ежедневни грижи от четирима гледачи, преминали курс за хуманно отношение и защита на животните. Здравословното им състояние се следи от ветеринарен лекар, храненето от зооинженер, а условията на отглеждането, осигуряването на адаптирана среда и размножаването на животните се контролират от биолог, каза отще Мирослав Грънчаров.

По думите, му през идващата зима животните и птиците в зоокъта няма да имат проблеми – осигурени са достатъчно храна и нужното за отоплението им.

 

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.