Зеленски назначи нов посланик на Украйна в България

Президентът на Украйна Володимир Зеленски издаде вчера указ за освобождаването на Виталий Москаленко от поста извънреден и пълномощен посланик на Украйна в България и назначи на негово място Олеся Илашчук, става ясно от друг указ, публикуван на сайта на президентството.

Москаленко ръководеше украинската дипломатическа мисия у нас от септември 2018 г. Освен в България, украинският президент назначи вчера нови посланици в Латвия и Бахрейн.

“Имах важна дипломатическа среща с посланиците на Украйна – целият дипломатически корпус на нашата страна получи задачи за следващата година”, каза снощи Зеленски в традиционното си вечерно обръщение. Той изтъкна намерението си да модернизира дипломатическата служба и да засили дейността на посолствата на страната си.

Това ще стане в две направления. Първото според него са страните от Африка, Латинска Америка, Азия и Тихоокеанския регион, защото партньорството с тях има както икономически потенциал, така и дипломатически, в това число при гласуването на резолюции в ООН за запазването на териториалната цялост на Украйна. “Вторият аспект на украинската дипломация е да засилим сътрудничеството с традиционните ни партньори, така че следващата година наистина да бъде от решаващо значение за тази война и Украйна да постигне всичките си цели”, добави Зеленски.

БТА

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.