За кръста на Богоявление във водите на “Пчелина” ще скочат 17 души, засега, списъкът ще се допълва на място

Досега записалите се за скочат в ледените води на първия язовир на Пчелина са 17, но списъкът ще се допълва и на място, съобщи един от организаторите Христофор Илиев.

Той и приятелите му Джипо Джипов и Андрей Андреев ще възродят ритуала след 23-годишно прекъсване. Сред желаещите да опитат за извадят кръста за здраве е и 12-годишен юнак с разрешение от родителите му.

Кръста във водата ще хвърли отец Георги около 12 часа днес на обяд. А празникът започва час по-рано: организаторите са се погрижили да има народна музика, топли напитки и вино. Поканата към всички е – по възможност – да бъдат с народни носии, за да усетят духа български и силата на традициите. Очаква се край язовира днес да има и много нашенци, които изкарват прехраната си далеч от Родината, но сега са  тук – за празниците.

Ритуал за хвърляне на кръста ще има и в Гецово. Богоявленската литургия  в местния храм в 10.00 часа ще отслужи отец Дмитрий Терзи, след което множеството ще се отправи към водоема в пред конната база в селото.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.