За Деня на Разград: Приказка за виенския валс, изложба на оръжия от Освобождението и парти за децата, родени на 28 януари

Повече от седмица продължават събитията от празничната програма на Община Разград за Деня на града 28 януари, съобщиха от пресслужбата на местната администрация.

Първото събитие в тазгодишния градския празник е още на 20 януари, събота. Туристическо дружество „Буйна кръв“ организира поход с маршрут: с. Просторно, с. Топчии, с. Побит камък.

Във вторник, 23 януари, в Художествена галерия „Проф. Илия Петров“ ще бъде открита съвместна изложба на разградската галерия и на ХГ „Никола Маринов“-Търговище „Освобождението през погледа на художниците от Лудогорието“.

Стартът на 59-то издание на лекоатлетическия крос „Освобождение“ е от 14.00 ч. на 24 януари, сряда, на площад „Възраждане“.

Две изложби ще бъдат открити на следващия ден – 25 януари. В 15.00 ч. във фоайето на Общинския културен център ще бъдат наградени победителите в традиционния фотоконкурс „Разград – уловени мигове“, организиран от ЦУТНТ. Там ще бъдат подредени и техните снимки.

В Етнографския музей ще се преплетат традиции и съвременност. От 17.30 ч. ще бъдат представени артефакти от колекция на Регионалния исторически музей в Русе „Пафтите – една безкрайна вселена от знаци“, както и авторска изложба на майстора везбар от Разград Детелина Дачева „Българските носии и нейните съвременни варианти“.

В 10.00 ч. на 26 януари ще бъде открита и изложба в Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев“, която официално ще отвори врати след ремонт в началото на седмицата с водосвет – в 11.00 ч. на 22 януари. Първата експозиция след ремонта в храма на книгата ще е посветена на Освобождението на Разград и следосвободителния период.

За 11.00 ч. в заседателната зала на Общинския съвет започва тържествената сесия на местния парламент. На нея ще бъде гласувано предложението за удостояване със званието „Почетен гражданин на Разград“ на инициатора за създаването на Капанския ансамбъл и дългогодишен деец на културата Петранка Дацкова-Луканчевска.

Отличието ще ѝ бъде връчено тържествено същия ден в 18.00 ч. в Общинския културен център. След него ще бъде представен поредният хитов спектакъл, който за всеки 28 януари гостува в Разград. Тази година това е постановката „Приказка за виенския валс“, с която Националният музикален театър „Стефан Македонски“ откри творческия сезон 2023/24 г. Билети могат да се купят на касата на ОбКЦ. Цената им е 20 и 30 лв.

В събота, 27 януари, ще се проведат две събития от празничната програма.

В 11.00 ч. В събота, 27 януари, във фоайето на Общинския културен център ще бъде открита изложба на исторически оръжия, униформи и предмети от периода на борбите за национално освобождение с експонати на регионалния клон „Ангел Кънчев“ – Русе на Национално дружество „Традиция“. Ще могат да се видят автентични пушки със щикове, артилерийски тесак, револвери и други предмети от онова време. Ще има възможност за снимки с оръжията, както и с опълченска униформа: детска и с размери за възрастни. Входът е свободен, изложбата ще остане до следобедните часове.

В 13.30 ч. от площад „Възраждане“ към паметника в село Езерче тръгва вече традиционното рокерско шествие на мотористите от разградските клубовае „Освобождението на Разград – по следите на паметта“.

Празничният 28 януари започва в 9.00 часа с тържествена света литургия и заупокойна молитва за загиналите руски воини и български опълченци за Освобождението на Разград,  отслужена в църквата „Св. Николай Чудотворец“ от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум в съслужение със свещеници от Разградска духовна епархия.

11.00 е началният час на детското парти „Честит рожден ден“. В Общинския културен център подаръци ще получат 28-те деца, родени на 28 януари, които по традиция сакръщелници на кмета на Разград, както и шестимата разградски тризнаци.

В 17.00 ч. от началото на пешеходната зона на бул „България“ тръгва празнично шествие. То ще бъде водено от военни икони, които ще бъдат въведени в Мавзолея-костница на площад „Възраждане“. Там ще е тържествената част на отбелязването на Деня на Разград с приветствия от официалните гости. Програмата ще включва и изпълнения на Капанския ансамбъл, а ще завърши с ритуал за поднасяне на венци и цветя пред Мавзолея-костница и Войнишкия паметник и заря.

Празничните изяви ще се излъчват онлайн на официалната Фейсбук страница на Община Разград и по ТВ КИС 13.

/e-Razgrad/

Hits: 12

One Reply to “За Деня на Разград: Приказка за виенския валс, изложба на оръжия от Освобождението и парти за децата, родени на 28 януари”

  1. Общината можеше да направи жест-подарък за Нас гражданите с безплатно представление или билети на достъпна цена. Това се случваше предишни години. Нима тогава сме били и хората и общината по-богати?! Не само събитията, но най-вече жестовете отличават делника от празника!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.