За година и половина в ремонт на пътища в Разградско са инвестирани 38 000 000 лева

Тол таксата за транзитно преминаване на тежкотоварни автомобили през България ще е пет пъти по-висока от таксата в момента, обяви в Разград зам.-министър Николай Нанков.

Заместник-министърът на регионалното развитите и благоустройството Николай Нанков, областният управител на Разград Гюнай Хюсмен и кметът на Разград и областен лидер на ГЕРБ д-р Валентин Василев, участваха в граждански диалог „Европа в нашия дом“.

Снимки: Областна администрация

Дискусията в конферентната зала на хотел „Централ” в Разград продължи близо два часа, тъй като присъстващите граждани и представители на местните власти от областта имаха много въпроси.
По време на срещата Гюнай Хюсмен специално подчерта, че са последната година и половина, колкото време Николай Нанков бе министър, в Разградска област за ремонт на пътна инфраструктура са инвестирани 38 000 000 лева, докато предишни години са достигали най-много 700 000 лева годишно. И припомни, че в този период бяха ремонтирани пътищата: Разград – Търговище, Исперих – Пристое и други.

Н.Нанков съобщи, че през настоящата година тук ще бъдат ремонтирани: 10 км от пътя Кубрат – Тутракан на стойност 1 900 000 лева; 20 км от пътя Пристое – Подайва – Къпиновци – Лъвино за 1 000 000 лева; 9 км от пътя Разград – Кубрат за 6 500 000 лева.
Участници в гражданския диалог представиха още няколко пътни участъка, чийто ремонт е необходим, а зам.министърт пое ангажимент за запълването на дупките по пътя от разклона за Моргагоново до Самуил. Нанков увери, че средствата за пътни ремонти ще се увеличат, когато започнат да постъпват в държавния бюджет средствата от тол такси. Тол таксата за транзитно преминаване на тежкотоварни автомобили през България ще е пет пъти по-висока от таксата в момента, каза Н.Нанков.
И още, че по програма „Региони в растеж” в Разградска област са подписани 12 договора на стойност 40 милиона лева. Според него санирането на блоковете трябва да продължи, но с по-сериозен контрол. В Разградска област са въведени в експлоатация 18 санирани сгради.
Зам.-кметът Галина Георгиева сподели за необходимостта от асфалтиране на два пътни участъка от републиканската пътна мрежа – към „Амилум България” и изхода към Търговище, а кметът д-р Василев обясни, че, въпреки че градската пречиствателна станция, която е общинска, но е дадена за стопанисване, поддържане и експлоатация на „Водоснабдяване-Дунав” ЕООД работи добре в момента, тя има нужда от рехабилитация. Градоначалникът призова да бъде намерен вариант за решаване на проблема, който не позволява да бъдат реализирани проекти в тази сфера в Разград, а именно отказът за присъединяване на община Исперих, обслужвана от „ВиК” ООД, гр. Исперих, към Асоциация по ВиК –Разград. В резултат на отказа общините нямат възможност да кандидатстват за финансиране на обекти с европейски средства, а това лишава и Община Разград от възможността да реализира своите проекти и подобрения при ВиК инфраструктурата. А зам.-министър Нанков увери, че има намерение да посети Исперих и да положи усилия за разрешаване на ситуацията.

/e-Razgrad/

Снимки: Областна администрация

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.