Започна подновяването на 615 фиданки в жк „Орел“, предишните бяха засадени заедно с пластмасовите кофи

Работници от “Паркстрой“ започнаха днес повторно засаждане на 615 фиданки в жк „Орел“, съобщиха от пресцентър на Община Разград. Растенията ще заместят засадените преди две години по проект „Паркоустрояване на жк “Орел“.

Припомняме, че през лятото от Агенция „Одит на средствата от Европейския съюз“ извършиха проверка и констатираха, че множество от дърветата и храстите са изсъхнали, поради което отправиха препоръка към Община Разград те да бъдат подменени. Подмяната бе планирана от местната управа за най-подходящото време за това – ноември. При изваждането на изсъхналите растения бе установено, че част от тях са засадени с пластмасовите си саксии, на плитко или със скъсена коренова система. Общинското ръководство внесе в Окръжна прокуратура сигнал за установеното, дадена бе и пресконференция  за начина на изпълнение на европейския проект в предходния мандат.

Днес засаждането на новите фиданки се извършва по всички правила – те се вадят от саксиите, пръстта в кореновата система се разрохва, поставят се в дупки с  дълбочина 40 см., дупката се запълва с пръст до средата, след това се трамбова за уплътняване около засадените дървета, фиданката се полива и продължава запълването с пръст.

Днес бяха засадени 100 фиданки ясен. Утре работниците продължават с иглолистните дървета – чер бор, смърч и туя. Очаква се повторното засаждане да приключи до края на седмицата.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.