Започна обновяването на алеите в парка

Започна основният ремонт и обновяването на алеите на Северния градски парк в Разград, съобщиха от пресслужбата на местната администрация.

609 586 лв. без ДДС ще струва възстановяването на алеите с обща дължина около 5 км. Работата започна след проведена обществена поръчка.

Зам.-кметът Добрин Добрев и експерти от Община Разград извършиха днес обход на вече стартиралите в няколко участъка ремонтни дейности – в началото на парка срещу бившия Младежки дом, в района на Колодрума, до зоокъта и до голямата комбинирана детска площадка.

Пред местните медии Добрин Добрев припомни, че ремонтът на парка е сред ангажиментите в началото на управленския мандат, които изискваха сериозни финанси. Най-належащият елемент от обновяването на парка са алеите и затова ремонтът започва с подмяна на асфалтовото покритие, което да осигури комфорт на жителите и гостите на Разград, посещаващи мястото за почивка. Продължават и дейностите по поддържане на зелената система в парка. През миналата година бе разчистен участъкът към Пантеона и създаден розариум, а през тази се предвиждат активно залесяване, ще се  надгражда и алейното осветление. Продължава прочистванено на храсталаците, а ако на сесията на Общинския съвет през март бъде утвърден разчетът на финансовите средства през годината, ще започне изграждането и на две нови площадки – спортна за стрийт фитнес в района над комбинираната детска площадка и детска площадка за деца от 0 до 3 години в началото на парка. По стопански начин продължава прочистването на недостатъчно облагородени зони в парка. Западно от Пантеона се работи по разкриване на алеите, премахване на прораслите дървета и храсти, както и по възстановяване на парковата мебел.

„Считаме, че с осигурените от общинския бюджет средства фирмата изпълнител ще успее да свърши качествено и в срок работата си и на 1 юни ще можем да отбележим Празника на детето в парка в много по-приятна и за децата и за техните родители обстановка“,  заяви Добрин Добрев.

Зам.-кметът допълни, че на вниманието на настоящото ръководство на Община Разград са и местата за отдих на разградчани и в други райони на града като Младежкия парк. Поради липсата в началото на мандата на инвестиционни проекти, Младежкият парк в момента е сред обектите на идейна разработка. Включен е в основополагащия за развитие на една община план за интегрирано развитие за периода 2021-2027 г. Този план е и предпоставка за получаване на средства от европейските програми. Разработва се и концепция за интегрирани териториални инвестиции, в която една от темите е бялото поречие на река Бели Лом, а през тази година Община Разград ще възложи проект за идейни разработки за развитието на различни обекти по поречието на реката, които да бъдат акцентирани в следващия управленски мандат. Освен Младежкият парк в плана е включено и пространството около стадиона собственост на „Балканфарма” и пространството срещу Регионалния исторически музей – прекрасно място за надграждане на културно-историческия туризъм.

Ремонтните работи по алеите в парка ще се извършват на отделни етапи и в различни участъци, а Община Разград и фирмата изпълнител се извиняват за причиненото неудобство и призоват гражданите за съдействие и разбиране като се посещават предимно участъците, в които вече е приключил или още не е започнал ремонтът, както и да преминават внимателно край районите, в които се работи.

/e-Razgrad/

Hits: 78

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.