Започва ремонт на Дома за стари хора за над 4 000 000 лева

Община Разград е сред общините с одобрени проектни предложения за строителни дейности и доставка на оборудване и обзавеждане съществуващите домове за стари хора от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Проектът „Реформиране на материалната база на Дом за стари хора в Разград за осигуряване на подходящи и устойчиви условия на живот“ е на стойност 4 017 180,57 лв., съобщиха от пресслужбата на местната администрация.
Предвижда се основно обновяване и преустройство на сграда общинска собственост, предоставена за нуждите на Дом за стари хора вРазград за привеждането ѝ в пълно съответствие със стандартите за качество на резидентната грижа за възрастни хора в надтрудоспособна възраст. Сградата на Дома ще се свърже функционално с помещенията на 3 и 4 етаж в съседната сграда, също общинска собственост. По този начин ще се запази капацитетът на социалната услуга – 80 души, като помещенията, в които те ще живеят, ще отговорят на новите изисквания на законодателството, и ще са максимално близо до домашен уют и комфорт.
Спалните помещения ще са с баня и тоалетна, приспособени за ползване от потребители в инвалидна количка. Ще бъде изграден и външен асансьор с големина, позволяваща транспортирането на легло. Ще се въведат мерки за енергийна ефективност: топлинно изолиране на външните стени, вътрешна топлоизолация на сутерена, външна топлоизолация на покрива и поставяне на минерална вата в подпокривното пространство, топлоизолация по пода и подмяна на съществуващата дограма. Ще се подмени осветлението и отоплението. На покрива на Дома ще се монтират 12 слънчеви колектора за топла вода, както и фотоволтаична система 30 kW за захранване на консуматорите на ел. енергия в сградата.
Предстои сключване на договор за финансиране на проекта.
/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.