Започва поредната акция „Зима“, първата седмица няма да има глоби

От 1 ноември и в Разградска област започва традиционната акция на полицията „Зима“.

При нея ще се следи дали автомобилите са с подходящи гуми за зимния сезон, изправни светлини и чистачки. При констатирани нарушения през първата седмица водачите няма да бъдат санкционирани. Глоби ще се налагат след 7 ноември. Oт 15 ноември всички без зимни гуми или такива с грайфер под 4мм. ще бъдат глобявани.

Намаляване на катастрофите с пешеходци, но увеличение с велосипедисти, отчитат от разградската полиция. От началото на годината на територията на област Разград са възникнали 351 пътнотранспортни произшествия, от които десет са били с пешеходци, съобщи на пресконференция изпълняващият длъжността началник на сектор “Пътна полиция” старши инспектор Неделчо Симеонов. За същия период на миналата година в региона са станали 365 катастрофи, като 17 от произшествията са с пешеходци. Катастрофите с участието на велосипедисти за тази година са четири с един загинал и трима ранени. През миналата година до края на октомври са станали два пътни инцидента с велосипедисти с двама ранени, отчетеднес старши инспектор Симеонов.

Той добави, че през настъпващия есенно-зимен период рязко се увеличават предпоставките за тежки пътнотранспортни произшествия и главно за такива с пешеходци и велосипедисти. Нараства и рискът от възникване на злополуки и поради неизправни и нерегулирани фарове, съчетано с неправилното движение на пешеходци по тъмно. Друг негативен фактор е липсващото или недостатъчно улично осветление в населените места. Анализът сочи, че за предходния период на зимния сезон в региона са станали 122 катастрофи, шест от които с участието на пешеходци, като един е загинал и петима са били ранени. За сравнение през сезон 20/21 г. с участието на пешеходци са възникнали осем пътни инцидента с един загинал и седем ранени.

С цел превенция на безопасността на пешеходците от началото на годината са съставени 139 глоби по фиш на пешеходци, с 33 по-малко спрямо миналата година. Най-често извършваните нарушения са внезапно навлизане на уличното платно и пресичане на нерегламентирани места. По-малко са констатираните случаи на неизползване на изградените тротоари от страна на пешеходците.

/e-Razgrad/

Hits: 18

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.