Започва изграждането на Младежки център

Днес откриха строителната площадка за изграждането на Младежки център.

Изграждането му се финансира в рамките на проект „Заедно и по-успешни с Младежки център -Разград“, за който Община Разград сключи договор за финансиране с Изпълнителна агенция „Програма за образование“ по Националния план за възстановяване и устойчивост през м. февруари 2024 г. Договорът е на стойност 4 183 644 лв. Това съобщиха от пресслужбата на местната администрация.

Младежкият център ще се помещава в сграда общинска собственост – на ул. „Перистър“. Това е бившият МУЦ – Междуучилищен център за трудово политехническо обучение. Оглед на мястото днес извършиха кметът Добрин Добрев, секретарят на Община Разград Нели Добрева и началникът на отдел „Стратегическо планиране и проекти“ Христина Русева“. Те обсъдиха предстоящите дейности с представители на фирмата изпълнител“ САВ-Разград“ ООД.

Предвижда се съществуващите кабинети и складове в сградата да бъдат преустроени в конферентна зала с капацитет до 100 човека, мултифункционалнитезалище са пет: арт зала, зала за прожекции, танци и представления, зала за езиково обучение, за неформално обучение и срещи и др., както и компютърна зала. Част от етажа ще бъде преустроена в спален блок кампус -7 спални с капацитет за настаняване на 15 човека и с помещение за хранене. На кота 3.65 ще бъдат разположени помещенията на администрацията, както и мултифункционалната спортна зала.

След приключване на строителните дейности Младежкият център ще бъде оборудван и обзаведен. В Центъра ще работят 11 души – медиатори, младежки работници, поддържащ и управляващ персонал, които ще оказват индивидуална подкрепа на младежите по въпроси и възникнали проблеми от различно естество.

В Центъра ще се провеждат обучения за повишаване на капацитета на младежите в сферата на дигиталната грамотност, чуждоезиковото обучение, гражданско образование, професионална квалификация и др. Важна част от дейността му ще бъде взаимодействието с представители на местна власт, институции и други организации, но освен на местна почва, сътрудничеството ще бъде и с други младежки центрове на национално ниво и международен обмен на опит и практики с подобни организации от страните членки на ЕС.

В Младежкия център ще може да бъдат сформирани клубове по интереси, които ще включват спортни клубове за спорт на закрито – йога, тенис на маса, бойни спортове и др., клубове в сферата на културата – музика, танци, кино, театър и др., клубове, стимулиращи активното гражданско поведение и критичното мислене – дискусионен клуб, клуб по гражданска журналистика и др.

Продължителността на проектните дейности е 30 месеца.

Предвижда се Младежки центрове да има във всички областни градове в страната, като в четири те вече са изградени и функционират.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.