Започват нови проверки за прасета в „задния двор“, най-после ще махнат и боклуците от отбивките по пътищата

Директорът на Областна дирекция по безопасност на храните в Разград д-р Илиян Драмалиев информира днес на заседанието на Областната епизоотична комисия, че от следващата седмица започват проверки за наличие на нерегламентирано отглеждане на домашни прасета от типа „заден двор“. Проверките ще се извършват по график, който ще бъде изпратен на общините. За целта е необходимо кметовете на населени места да осигурят съдействие на проверяващите.
Представителите на най-големия свинекомплекс в областта – „Агротайм“ ,споделиха информация за взетите изключително строги мерки за биосигурност в комплекса. Според тях най-голям риск за разпространение на африканската чума по свинете са хората, камионите на клиентите, както и използване на неправилните дезинфектанти. Те бяха категорични, че разпространението на силно заразната Африканска чума по свинете може да бъде спряно единствено чрез строг контрол на всички животновъдни обекти – от най-малките до индустриалните свинекомплекси, където има десетки хиляди животни.
„Под егидата на областния управител Гюнай Хюсмен, във връзка с биосигурността и дезинфекцията срещу разпространението на чумата по свинете, ще се организира обучение на собственици на свинеферми, представители на горски, ловно и частно практикуващи ветеринари, представители на общини и др., с лектор д-р Желев – преподавател в Старозагорския университет“, информира още д-р Драмалиев.
Във връзка с определяне от общините на площадки за трупни ями стана ясно, че общините Завет и Самуил още нямат определени и посочени терени за загробване на умрели животни. Осигуряване на трупни ями в двете общини трябва да се извърши в срок до края на този месец, решиха членовете на комисията.
В срок до 24 януари, всички общини трябва да изпратят на областния управител списък с фирми, които ще окажат съдействие за изкопаване на трупните ями и извозване на умрели прасета до ямите.
В края на заседанието директорът на Областно пътно управление – Разград сподели, че през следващата седмица предстои почистване на съоръженията за отпадъци, намиращи се на отбивките на главните пътища.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *