Задържаха десетки при мащабна акция, включително и в Разград, за финансиране на тероризъм

43 души са задържани при акция за престъпления против Републиката, информираха от прокуратурата.

Акцията срещу заподозрените върви в София, Плевен, Благоевград, Разград, Хасково, Пловдив и Ловеч и се провежда от ДАНС, МВР и прокуратурата, като е стартирала в 5 часа тази сутрин. Тя е подготвяна от няколко месеца и е свързана със заплаха за националната сигурност.

Разследващи твърдят, че били правени нерегламентирани парични преводи в и от страната в особено големи размери по т.нар. метод „хавала” в рамките на международна организирана престъпна група. Специализираният наказателен съд е издал 126 разрешения за претърсване и изземване в 50 адреса на жилища и офиси и в 26 автомобила, както и обиски на 50 лица. Вече са иззети документи, 32 000 евро и други вещи.

Установено е, че основният организатор на престъпната дейност е сирийски гражданин, пребиваващ в България. Той е арестуван в София, осъществявайки нерегламентирани „хавала” преводи, влязъл е в контакт с лица, извършващи дейност по логистично подпомагане на международни терористични организации, както и с лица, за които има информация, че са свързани с финансиране на тероризъм и други видове престъпна дейност.

Как работи системата „хавала”?

От векове в света съществува система за изпращане на пари, наречена хавала. Под това название се крие стройна схема за превод на средства, използвана и до днес в Азия, Близкия Изток или Африка. Тя предполага, че клиентът се обръща към „брокер”, на когото дава парите, а от своя страна посредникът се свързва със свои “партньори” в страната, за където е предназначен паричният превод. До ден-два те издирват получателя и му дават парите. Обикновено таксата за “превода” е около 5% от сумата.

Реално при тази схема липсва паричен поток, който да може да бъде проследен, тъй като обикновено “брокерите” плащат средствата от своя джоб. По тази причина хавала е отличен начин за финансиране на незаконни дейности, сред които и терористични атаки.

Акцията е съвместна на ДАНС, МВР и прокуратурата, като е стартирала в 5 часа тази сутрин. Тя е подготвяна от няколко месеца и е свързана със заплаха за националната сигурност. Към момента арестите продължават. Очаква се по-късно от прокуратурата да дадат официална информация.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.