Забрана! Германците няма да се топлят с нафта или природен газ от догодина

Правителството на Германия одобри законопроект, с който от 2024 г. се забраняват повечето видове нови отоплителни системи, захранвани с нафта или природен газ, обяви германският министър на икономиката Роберт Хабек, предаде Ройтерс.

Управляващaта коалиция във Федералната република постигна съгласие през миналия месец, че 65 на сто от енергията, използвана в почти всички нови системи за отопление, които ще бъдат инсталирани в Германия от 2024 г., трябва да бъде генерирана от възобновяеми енергийни източници.

Това се отнася до отоплителните системи, изградени и в новите, и в старите сгради. Този план е част от целта на управляващите във Федералната република, тя да се превърне в “климатично неутрална страна” до 2045 г.

Домакинствата могат да си инсталират термопомпи, които работят с електроенергия, добита от възобновяеми източници и да отопляват жилищата си на електричество. Те могат да се снабдят и със соларни затоплящи устройства, се казва в текста на законопроекта, видян от Ройтерс.

Тази политика среща съпротива в самата управляваща коалиция, отбелязва агенцията. Тези, които не са съгласни с нея, я определят като твърде скъпа за домакинствата и наемателите с ниски и средни доходи.

Подобна промяна може да струва на германците около 9,16 милиарда евро годишно до 2028 г., се посочва в самия проектозакон. В него обаче са предвидени държавни субсидии за потребителите, които преминат на отоплителните системи, базирани на възобновяеми енергийни източници.

Dnes.bg

Hits: 13

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.