Жертви и ранени след мощния трус, който разлюля Япония

4 души загинаха, а над 100 бяха ранени след силния трус, който разлюля вчера Япония.

Земетресението удари в 23:36 ч. местно време снощи непосредствено до брега на префектура Фукушима, на дълбочина от 60 километра. Японската метеорологична служба първоначално съобщи, че то е било с магнитуд 7,3, но впоследствие коригира данните за силата му на 7,4.

Предупреждението за цунами, издадено след труса, беше отменено рано тази сутрин. На някои места беше съобщено за повишаване на морското равнище, но не и за сериозни щети.

Японският премиер Фумио Кишида съобщи, че правителството остава нащрек за евентуални вторични трусове през следващите два-три дни.

Десетки хиляди японски домакинства останаха без електрозахранване, предаде Ройтерс. Земният трус потопи част от североизточна Япония в тъмнина, прекъсна ключови транспортни връзки.

Компании, след които „Тойота мотор“ и производителят на чипове „Ренесас електроникс“, правят бърза оценка на пораженията, тъй като има вероятност да бъдат нарушени веригите на доставки и да се увеличи натискът върху глобалното производство на смартфони, електроника и автомобили. 4300 домакинства са останали и без вода. Жители на град в префектура Фукушима направиха жива верига, за да пълнят пластмасови туби вода за битови нужди.

Земетресението е било почувствано на много места в Източна Япония. В Токио сградите силно са се разлюлели. Районът на днешния трус е в същата част на Северна Япония, която преди 11 години беше опустошена от земетресение с магнитуд 9 и последвало цунами. Те причиниха тежка авария в ядрената централа “Фукушима” и значително изтичане на радиация, заради която някои райони остават необитаеми, припомня АП.

Dariknews.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.