Женета АЛЕКСАНДРОВА: През 2018 година в библиотеката се регистрираха 2333 нови читатели

И през тази  година залагаме на новите заглавия, качествените услуги и интересните творчески събития, казва директорът на разградския храм на книгата

Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев” – Разград работи целенасочено и успешно за създаване и стимулиране навици за четене и любов към книгата от най-ранна възраст, за подпомагане личностното творческо развитие, саморазвитие и учене през целия живот и не на последно място за съхраняване на националната и културна идентичност и многообразие, коментира изтеклата година директорът на храма на книгата в столицата на Лудогорието Женета Александрова.

В конкретика, постиженията по основните статистически показатели за изтеклата година показват направената равносметка: Библиотечен фонд 240 840 регистрационни единици; набавени – 3000 тома, от които 2686 книги; електронни и други носители на информация – 80 бр. И 234 периодични издания по абонамент. Регистрираните нови читатели наброяват 2333, в това число до 14-годишна възраст – 1061. 43867 са посещенията от страна на потребителите; за ползване на безплатен интернет – 6694. Заетите библиотечни документи са 76538, от които 58985 книги, 17198 периодични издания и 355 други носители.

През изминалата година библиотеката в Разград организира и проведе публични културно-информационни и образователни инициативи, посветени на Деня на Разград; Уроци по история; Уроци по български фолклор; „Походът на книгите. Маратон на четенето”; Национална библиотечна седмица „Достойно бъдеще за нашите библиотеки”; Национален литературен конкурс „Поетични хоризонти на българката” – съвместно с Община Разград и Съюза на българските писатели.

Регионалната библиотека е любимо място за инициирането на литературни петъци, творчески поетично-музикални вечери, срещи-разговори, прожекции, премиери на нови книги, както и срещи с автограф.

Присъствието на художествени общи, пътуващи и тематични книго- и фото- документални изложби от фондовете на Унгарски културен институт;  библиотеките в Пловдив, Шумен, Добри, националната библиотека  и др.

Продължаващите инициативи „Тийн зона“ в библиотеката с клубовете „Наблюдател” и „Умения на ХХІ век”; Нощ на книгите за Хари Потър; Цифрова седмица; Читателска надпревара „Една година приключения”; Мобилна детска библиотека с учебни заведения и детски градини в града и общината; радиопредавания; Мобилна библиотека „Трета възраст”, месечната поредица „Любов – най-нужната илюзия…” и др.

Регионалната библиотека в Разград се утвърди и като обучителен център: проведоха се обучения на читалищни библиотекари за придобиване на ОКС и Държавен изпит; осъществяване на регионални дейности по Договор с Министерстовото на културата; Тренингово обучение по медийна грамотност и разработването на проекти; както и усвояване тънкостите на презентирането.

Културната институция участва в програмите: „Развитие на капацитета на регионалните библиотеки” – повишаване квалификацията на библиотечните специалисти по Програма „Еразъм”, към Фондация „Глобални библиотеки – България”.

По програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност” бе получено финансиране от министерство на културата в размер на 8200 лв. Купени са 586 тома, 499 заглавия от 90 издателства: художествена литература от български и чуждестранни автори, в т.ч. детска литература; нови издания на български автори през последните години и отраслови издания. При подбора им сме се ръководили главно от необходимостта да обновим и попълним библиотечните колекции, да удовлетворим потребителските търсения и да привлечем нови читатели, коментира Александрова.

Регионалната библиотека продължава своята работа по действащи проекти: „Българските библиотеки – място за достъп до информация и комуникация за всеки”; „Устойчиви услуги чрез обществените библиотеки”; Международен проект „Чети под слънцето, твори в библиотеката”; „Библиотеката – обединителен център за НПО сектора и общността”; „Мобилна библиотека: Мисия чета и разбирам” и др.

Убедена съм, че обществото ни има потребност от предлаганите услуги в библиотеката, която следва съвременните изисквания, поставени като приоритетни цели и през настоящата година, казва Женета Александрова

/e-Razgrad/ 

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.