Естонската премиерка Кая Калас е готова да оглави НАТО

Естонската премиерка Кая Калас заяви, че се интересува от възможността да поеме най-високия пост в НАТО, съобщи изданието “Политико”.

Медията отбелязва, че това стана в момент, когато алиансът, създаден по време на Студената война, продължава да се справя с последиците от войната на Русия срещу Украйна и да работи по общи стратегии срещу Китай и други нововъзникващи заплахи.

На среща на високо равнище по въпросите на отбраната, организирана от “Политико”, Калас отговори снощи положително, когато беше запитана дали би искала да бъде разгледана възможността да заеме тази длъжност, след като генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се оттегли.

Калас е водещ критик на Русия в Европейския съюз и НАТО и настоява за по-всеобхватни планове за защита на трите балтийски републики от Алианса, които граничат с Русия – Естония, Латвия и Литва. Дипломати от НАТО обаче заявиха, че Калас може да бъде възприета като твърде агресивна от някои членове на западния отбранителен съюз, посочва Ройтерс.

Калас изрази убеденост, че Украйна в крайна сметка ще надделее в усилията си за отблъскване на руското нашествие, докато и от двете страни на Атлантическия океан нарастват опасенията, че Украйна и Русия се приближават към застой на бойното поле.

Оттеглящият се от поста премиер на Нидерландия Марк Рюте също каза, че би се заинтересувал от поста на ръководител на НАТО, отбелязва Ройтерс.

Dnes.bg

Hits: 22

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.