Есенна обиколка екипа на Областния информационен център в седемте общини на Лудогорието

Eкипът на Областния информационен център – Разград проведе цикъл от информационни срещи в седемте общини от Разградска област.

Темата на събитията бе „Интегрираните териториални инвестиции – възможности за развитие на българските региони”. Участваха 130 представители на местните и регионални власти, институции, училища, читалища, неправителствения сектор, фирми, местните инициативни групи, земеделски производители и стопани, безработни и граждани. Експертите от ОИЦ предоставиха информация за над тридесет възможности (актуални и предстоящи) за финансиране на проекти от европрограмите. Акцентът бе поставен върху инструмента Интегрирани териториални инвестиции и неговото прилагане в България.

Голяма част от присъстващите споделиха свои идеи за подобряване на инфраструктурата, икономическото развитие, разширяване на съществуващи и започване на нови бизнеси, популяризиране на туристическия потенциал на региона и създаването на партньорства със съседни общини и области. Това може да стане чрез прилагане на инструмента ИТИ по отворената процедура на Програма „Развитие на регионите” 2021-2027 г., по която се приемат концепции до 27 септември.

Стана ясно, че интересът на бизнеса е насочен към изграждане на мощности от възобновяеми енергийни източници, закупуване на машини и оборудване, и въвеждане на иновативни технологии и процеси във фирмите.

Безработните се запознаха с двете процедури: „Започвам работа” и „Младежка заетост +” по Програма „Развитие на човешките ресурси” 2021-2027 г., чийто конкретен бенефициент е Агенцията по заетостта. Те споделиха своята готовност и за започване на собствен бизнес с еврофинансиране. Земеделските стопани и производители се интересуваха от нови възможности за модернизиране на стопанствата си.

Всеки участник получи резюмета на възможностите за еврофинансиране, брошурата „Програмите 2021-2027 г.”, както и други информационни материали на ОИЦ – Разград.

/e-Razgrad/

Hits: 31

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.