Ердоган: Целта на Турция – да е сред 10-те най-големи икономики

Турция води “историческа битка” срещу “съвременни капитулации”, които се опитват да й наложат чрез “оковите на лихви, /валутни/ курсове и инфлация”. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган, цитиран от турската телевизия НТВ.

В изказване на проява за възпоменание на Ататюрк по повод годишнината от кончината му днес Ердоган отново заяви целта на Турция да се нареди сред 10-те най-големи икономики в света. “Вярваме, че това ще бъде най-хубавият подарък за Гази Мустафа Кемал Ататюрк”, каза той.

Президентът заяви, че Турция понася “прикрити и явни атаки”, като част от тях несъмнено се отнасят до икономиката.

“Няма човек, който може да каже, че рейтинговите агенции дават обективни оценки. Няма такъв, който да каже, че критиките на Запада към нашата страна са реални”, заяви Ердоган.

“В момент, когато икономическите проблеми по света се задълбочават на фона на пандемията, Турция успява да ръководи процеса с възможно най-малко загуби”, добави той.

Ердоган напомни, че Турция напълно се е издължила на МВФ и пожела тя никога повече да няма дългове към тази международна институция, предаде БТА.

“Капитулацията от времето на османския период сега е МВФ. Нека Бог не ни оставя никога в техните ръце. Ние водим историческа битка срещу онези, които искат да осъдят Турция на съвременни капитулации чрез оковите на лихви, курсове, инфлация. Продължаваме по своя път, преодолявайки политическите пречки, издигани пред нас”, каза още той.

Dnes.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.