Ердоган призна, че не е постигнал желаното на местните избори в Турция

Турският президент Реджеп Ердоган заяви рано в понеделник, че неговият управляващ съюз не е постигнал желания резултат от местните избори, добавяйки, че партията му ще се самокритикува и ще обърне внимание на недостатъците.

Турците наказаха Ердоган и неговата партия в неделя на общонационални местни избори, попарвайки надеждите на президента да си върне общините в Истанбул и Анкара, които опозицията спечели през 2019 г.

Говорейки пред поддръжници в Анкара, Ердоган каза, че изборите не са край, а по-скоро повратна точка за неговия съюз и добави, че изборният цикъл, датиращ от миналия май и който изтощи икономиката на Турция, вече е приключил.

“Ако сме направили грешка, ще я поправим” през следващите години. Ако ни липсва нещо, ще го допълним”, заяви в обръщението си Ердоган.

Действащият кмет на Истанбул и кандидат от основната опозиционна партия в Турция Републиканска народна партия Екрем Имамоглу, обяви победа на изборите за кмет в най-големия град в страната. Имамоглу каза, че води с повече от 1 милион гласа, след като 96% от бюлетините бяха преброени. Имамоглу води с 10% в надпреварата за кмет на Истанбул, а партията му запази Анкара и спечели 15 други кметски места в градове в цялата страна.

При преброени 92.92% от гласовете в Истанбул, най-големия град в Европа и икономическият двигател на страната, Имамоглу има 50.92% подкрепа в сравнение с 40.05% за претендента на партията на президента и бивш министър Мурат Курум. Най-голямата опозиционна партия води в национален мащаб с почти 1% от гласовете за първи път от 35 години, показват резултатите. Това бележи най-тежкото поражение за Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) за повече от две десетилетия на власт и може да сигнализира за промяна в разделения политически пейзаж на страната.

Ердоган, който през 90-те години на миналия век беше и кмет на родния си град Истанбул, проведе тежка кампания преди общинските избори, които анализаторите описаха като мерило както за неговата подкрепа, така и за издръжливостта на опозицията.

Dnevnik.bg

Hits: 389

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.