Експерти прогнозират по-скъп ток през следващата година

Ще повлияе ли енергийният преход на цените у нас и може ли споразумението между властта и протестиращите да не доведе до високи социална и потребителска цени?

Има прогнози за скок в цената на електрическата енергия у нас през следващата година. Той ще се равнява на 10%, но ще е вследствие на спекулации на пазара.

По-високата цена се очаква да е в сила за около шест месеца, посочи енергийният експерт и член на УС на „Свободен енергиен пазар” Виктор Минчев.

Темата коментираха пред NOVA и икономистът Георги Вулджев, и старши икономистът от “Отворено общество” Георги Ангелов.

“Плавният преход предвижда централите на въглища да са като студен резерв за електроенергия и да се включат при нужда, например зимата”, обясни Ангелов.

По думите му идеята е те да не са основен източник на енергия, но да работят още 10-15 години.

Според Виктор Минчев обаче спорът в момента е повече политически, отколкото технически или енергетичен.

“Политиката е в това, че ние дълги години гарантирахме базово опериране на комплекса „Марица изток-2”, което е много над това, което ни е нужно”, посочи енергийният експерт.

“Когато някой каже, че въглищните ТЕЦ-ове не са толкова конкурентоспособни с останалите източници на енергия, трябва да сме наясно, че това е заради целенасочена политика на ЕС. Напълно политическо е това решение, не е пазарно. Ако ги нямаше тези политици, въглищата пак щяха да са един от най-евтините източници”, категоричен е икономистът Георги Вулджев.

Vesti.bg

Hits: 10

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.