Еко градина в Детската градина в Ясеновец

Зам.-кметът на община Разград Хабибе Расим поздрави колектива на ДГ „Дора Габе“-Ясеновец за реализацията на проекта „С усмивка в нашата еко градинка“.

Хабибе Расим бе гост на финалното събитие по проекта, финансиран с 4250 лв. по Националната програма “Хубаво е в детската градина“.

Тържеството започна с „Пролетен танц“, представен от възпитаници на градината, а след това директорката Павлина Тончева и учителката Бедиха Мухарем представиха основните дейности по проекта. Ангажирани с различни дейности по него са били 50 деца от групите „Дъга“ и „Щурче“, както и техните родители.

Целта на проекта е създаване на стимулираща среда за децата, развитие на родителските умения и успешна адаптация и плавен преход от семейната среда към тази в детската градина.  По проекта е изградена еко градинка в двора на градината, деца и родители заедно са градинарствали. Полагали са обща грижа за растенията, като по този начин малчуганите са осъзнавали ценността на храната и са си създавали навици за здравословно хранене. Проектът е включвал и беседи за здравословното хранене от медицинското лице в градината, използване на подправки от еко градината при приготвяне на салати. Закупени са мебели за детски кътове за различни професии: фризьорски салон, кухня, лекарски кабинет, както и кукленски кът. Рисуване върху керемида с различни техники и изложба на създадените от деца и родители творби също е било част от проекта, който цели развиване на способности за учене чрез преживяване. Децата са се научили и как се изработва хербарий. Поддържането на еко градинката ще продължи и след края на проекта.

Сред гостите на презентацията на проекта бяха: главните експерти в отдел „Образование и спорт“ на Община Разград Теодора Ненкова и Айлин Маджарова, както и секретарят на читалище „Св.св. Кирил и Методий“ в Ясеновец Сали Сабри.

/e-Razgrad/

Hits: 193

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.