Екоексперти: Неприятните миризми и замърсените води са от пропукан канал на пречиствателната станция на Разград

Експерти на РИОСВ-Русе установиха нерегламентирано заустване на отпадъчни води в река Бели Лом от Градска пречиствателна станция – Разград, съобщиха от екоинспекцията.

Нарушението е установено при съвместна проверка с представители на Басейнова дирекция „Дунавски район“ по повод постъпили сигнали за замърсени води в коритото на реката и неприятни миризми.

Извършен е обход по поречието на река Бели Лом, в района на селата Дряновец и Гецово. В момента на проверката е усетена неприятна миризма, характерна за преработката на царевица. По бреговата ивица са установени отлагания със сиво-черен цвят. Експертите са извършили проверка на пречиствателната станция на Разград, с оператор „Водоснабдяване – Дунав“ ЕООД. Констатирано е пропукване на бетона на аварийния канал, в резултат на което се отвеждат непречистени отпадъчни води по трасето му, където е установено наличие на задържана утайка с черен цвят, с неприятна миризма. Непречистените отпадъчни води в аварийния канал се отвеждат до нерегламенитрана канализационна връзка към реката.  По време на проверката е взета проба от заустването на отпадъчни води на „АДМ Разград“ ЕАД, които постъпват за пречистване в станцияьта, съгласно сключен договор.  Очакват се резултатите от анализа на водните проби.

На оператора „Водоснабдяване – Дунав“ ЕООД е съставен акт за констатираното нарушение.

Реклама:

/e-Razgrad/

One Reply to “Екоексперти: Неприятните миризми и замърсените води са от пропукан канал на пречиствателната станция на Разград”

  1. А ПРЕЛЕДАХТЕ ЛИ РЕКАТА ОТ ВХОДА Й В РАЗГРАД. ВИЖТЕ МРЪСОТИЯТА ВЪВ ВОДАТА. НЕ ВИДЯХТЕ ЛИ ПУШЕЦИТЕ НА БИОВЕТ??? И ЗАЩО???!!! СРЕЩУ КОЛКО „НЕ ВИЖДАТЕ И ГУБИТЕ ОБОНЯНИЕ“???????

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *