Европейската прокуратура на Лаура Кьовеши започва работа

Новата Европейска прокуратура, която бе създадена през 2017 г. като независим от Еврокомисията орган, който да преследва престъпления срещу бюджета на ЕС, се очаква да започне официално работа във вторник (1 юни).

Ръководител и европейски главен прокурор е Лаура Кьовеши, която преди това ръководеше румънската Агенция срещу корупцията.

Новата европейска прокуратура (със седалище в Люксембург) е наднационален орган и ще разследва най-вече финансови измами, засягащи финансовите интереси на ЕС, включително и свързани с ДДС, когато надхвърлят 10 млн. евро. Ще разследва и сигнали за активна и пасивна корупция, както и всички други незаконни дейности, които са неразривно свързани с престъпления срещу бюджета на ЕС. Ще си сътрудничи с ОЛАФ, службата за разследване на измами.

България е сред 22-те държави членки, които излъчиха магистрати за европрокуратурата, но този процес не мина гладко. Първоначално прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет посочи и следователи наред с прокурори. Но през април Лаура Кьовеши отхвърли четирима и одобри трима наши кандидати и поиска България да излъчи нови. От писмото на Кьовеши тогава се разбра, че се предпочитат магистрати, които са били в позиция да участват във вземането на решения или да представляват прокуратурата в съдилищата, тоест да са прокурори, докато в излъчените от ВСС имаше и следователи и един съдия, които именно бяха отхвърлените.

В крайна сметка одобрените от България европейски делегирани прокурори са Димитър Беличев от Окръжната прокуратура – Пловдив, Бойко Калфин от Окръжна прокуратура – Кюстендил, Светлана Шопова от Софийската градска прокуратура и Вероника Трифонова от Софийската окръжна прокуратура.

Явни липси

От държавите, участващи в службата, България има най-много отхвърлени кандидати – 6 от 10 предложени. Според службата трима от четиримата българи вече работят с нея.

Най-много назначени делегирани прокурори имат Италия (15) и Германия (11), като всички номинирани са одобрени от Кьовеши и назначени. По четирима прокурори освен от България са назначени още от Франция, Латвия и Португалия. Гърция ще има петима прокурори, които ще работят по европейските дела, Румъния шестима, като всички предложени от Букурещ кандидатури са одобрени.

Dnеvnik.bg

 

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.