Евродепутати искат да се прекрати смяната на зимно и лятно време през 2021 г.

Комисията по транспорт в Европейския парламент гласува вчера да се отмени смяната на зимно и лятно часово време от 2021 година, предадоха “Асошиейтед прес” и ДПА, цитирани от БТА.

Страните членки сами ще трябва да определят сами кое време да приемат – лятното или зимното. През 2020 година ще има консултации с Еврокомисията, като ще трябва да се остави време на отделните сектори, например въздушния транспорт, да се подготвят за новите слотове.

Много страни членки въведоха промяната на часовото време по време на петролната криза през 70-те години. От 1996 година всички страни от ЕС сменят часа едновременно два пъти в годината.Обществена консултация в ЕС миналата година показа, че 84 на сто от европейските граждани са против промяната на часовото време. В България също имаше анкета, която показа, че повечето българи искат да се прекрати тази смяна. Сега предложението предстои да се гласува от целия Европарламент и от страните членки.

През септември 2018 г Европейската комисия предложи ЕС да сложи край на смяната на времето още през март 2019 г. Ускореният график, предвиждан от Еврокомисията, обаче беше поставен под въпрос още през октомври, тъй като някои страни членки предупредиха, че те няма да могат да вземат необходимите мерки да се приспособят в области, като въздушния транспорт например.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.