Д-р Симидчиев и д-р Тонев: Работа ни в парламента в сферата здравеопазването е като пред снайперист – да се прицелиш прецизно в далечна цел

Д-р Александър Симидчиев /„Демократична България“/ и д-р Антон Тонев /„Продължаваме промяната“/ дискутираха с колеги от Разград проблеми в българското здравеопазване и представиха акценти от програмата на коалицията в сектора.

Кръглата маса в хотел „Централ“ бе организирана от водача на листата с № 12 за изборите на 2 април Антоанета Цонева и вторият Цветомир Цанков.

Има как българското образование да е достъпно и модерно, бе акцентът в изложението на д-р Симидчиев и д-р Тонев пред медицинските специалисти. И още: Работа ни в парламента в сферата здравеопазването е като пред снайперист – да се прицелиш прецизно в далечна цел

Логично дискусията започна със състоянието на Разградската болница, където според предоставените факти от години не се инвестира в хората а в апаратура. 80% от медицинските специалисти са на пенсионна възраст, а заплатата на медицинска сестра в болницата е 800 лева срещу 1500 в детска градина.

Това е така, защото корупционният риск при заплатите е нулев, а здравната нормативна уредба е уродлива, а решението за подобряване на заплащането е в подписването на Национален рамков договор, по който се работи, коментираха ситуацията д-р Симидчиев и д-р Тонев.

В дискусията лекари, работили във Франция и Гърция, разказаха как е организирана здравната система там и как проблеми тук може да се решат, ако се приложи техния опит и модел тук: от базовото обучение на специализанти, през спешната помощ и хеликоптерите линейки. Темата с очакваните въздушни линейки зае немалко място в разговорите, бяха анализирани пропуски в нормативната уредба, кога и откъде къде може да се лети, медицинското оборудване, пилоти, екипи…

Мястото на фелдшерите в системата бе друг акцент в кръглата маса. Участници в нея се обединиха, че за да заемат те достойно място в нея трябва да изградят своя съсловна организация, за което д-р Тонев се ангажира да помага.

На срещата бяха изнесени и данни за кадровата обезпеченост на Лудогорието с медицински специалисти. 43-ма са средно в страната лекарите на 10 000 души население, в Разградско са 27.6, медицинските сестри – съответно 42 и 31.6. Което извежда на преден план нуждата от обучение на парамедици и „лекарски асистент“ след бакалавърска степен.

„Няма съвременна медицина без движение на специалистите в системата“, каза д- Тонев и оцени срещата „очи в очи“ като начин за изграждане на връзка и доверие, защото „вие виждате, че и ние сме хора, които мислят и правят, каквото трябва“.

На финала д-р Симидчиев заяви, че сложната система на здравеопазването, изградена от социални, правни и образователни елементи, трябва да се осветлява от различни гледни точки, за да се решават правилно и дългосрочно откритите проблеми в нея.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

Hits: 97

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.