Държавата ще задължи лекарите да работят в България поне няколко години след специализация

Държавата ще плаща специализациите на лекарите при условие, че те останат да работят в страната след това.

След като завършат специализациите си, лекарите, квалифицирали се с помощта на държавна субсидия, ще трябва да останат на работа в болницата, в която са специализирали за толкова време, за колкото са били давани пари от бюджета. Това е една от промените в наредбата за придобиване на специалност в системата на здравеопазването, качена за съгласуване от здравното министерство.

Ако болницата, получавала субсидия за специализанта или самият лекар не желаят да изпълнят това задължение, виновният за неизпълнението ще трябва да възстанови платените субсидии. Изключение ще има за специализантите по Обща медицина, които ще са длъжни да работят като общопрактикуващи лекари на територията на страната, а не в базата за обучение.

С новите правила здравното министерство ще се опита да създаде механизъм за осигуряване на медици в райони, където липсват, както и да компенсира недостиг на специалисти по определени специалности. За целта финансирането на специализаците от държавата ще е по конкретни клинични специалности и няма да е в общия бюджет на болниците.

Размерът на субсидията за лечебните заведение ще е равна на минималния месечен размер на осигурителния доход за съответната специалност. За бъдещите лични лекари обаче сумата ще е в размер 1,3 пъти минималния месечен размер на осигурителния доход с цел създаване на равнопоставеност между базите за обучение, тъй като базите за обучение по Обща медицина попадат в различна икономическа дейност със значително по-нисък размер на минималния осигурителен доход, посочват от здравното министерство.

Друг механизъм да се засили интереса към общата медицина, ще е промяна, с която и тази специализация ще е по общия ред – въз основа на срочен трудов договор на длъжност за специализант. Така и учещите за лични лекари ще могат да получава доходи по време на обучението си, което досеаг не е било възможно.

Новите правила ще задължат болниците да парвят конкурс по Кодекса на труда за назначаване на специализант. Сега има такава възможност, но не и задължение. Липсата на конкурс при заемането на длъжностите за специализанти се приема от кандидатите като субективизъм и води до разколебаване в обективността на начина, по който се назначават специализантите, отбелязват от здравното министерство.

В проекта на наредба е предвидено на специализантите да могат да се отпускат стипендии със средства от европейски проекти и програми или друг източник.

С измененията се регламентират и максимален размер на таксите за специализация, които вече няма да са обвързани с минималната работна заплата, а ще са фиксирана сума – 230 лв. на месец.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.