Държавата предлага общините да имат отделен бюджет за възнагражденията на доброволците

Общините да имат отделен бюджет, по който държавата да им предоставя средства, с които да се покриват възнагражденията на доброволците за обучение и за изпълнение на задачи за защита при бедствия.

В правителствения портал за обществено обсъждане strategy.bg е посочено. че предложението е направил вътрешният министър Младен Маринов и то е било одобрено от Министерския съвет.

Според действащата в момента наредба, възнагражденията на доброволците се изплащат от кмета на общината и се възстановят от държавния бюджет на общината на база действително извършени разходи. Това става с писмено искане от кмета до Министерството на финансите и последващи корекции по бюджетите на общините. Така общините попадали постоянно в сложна административна процедура, тъй като те са длъжни в срок до 30 дни от участието на доброволеца в дейности и обучения да заплатят съответните възнаграждения, които му се полагат.

Целта на промяната е да се намали административната тежест върху общините и Министерството на финансите. Според мотивите в противен случай малките общини ще продължат да изпитват трудности при изплащане на възнагражденията на доброволците.

Реклама:

Предлага се средствата да се предоставят от държавния бюджет чрез бюджетите на общините, съгласно приети от Министерския съвет стандарти за делегираните от държавата дейности с натурални и стойностни показатели през съответната година.

Освен това се предвижда средствата за доброволци да се определят на база брой регистрирани доброволци в Регистъра на доброволните формирования към 31 август. Единствено за ново регистрирани групи или такива с увеличен брой на доброволците след 31 август на предходната година, кметът на общината ще може с писмено искане до Министерството на финансите да поиска осигуряването на средства за действително извършените разходи.

“С така предложените изменения и допълнения на наредбата се предвижда ежегодно осигуряване възнагражденията на доброволците от държавния бюджет чрез бюджетите на общините и облекчаване на процедурата за получаването им. Средствата ще постъпват директно в общинските бюджети, от където кметовете на общини ще могат бързо и лесно да осигурят възнагражденията на доброволците”, завършват мотивите на Министерския съвет.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.