Държавата предлага общините да имат отделен бюджет за възнагражденията на доброволците

Общините да имат отделен бюджет, по който държавата да им предоставя средства, с които да се покриват възнагражденията на доброволците за обучение и за изпълнение на задачи за защита при бедствия.

В правителствения портал за обществено обсъждане strategy.bg е посочено. че предложението е направил вътрешният министър Младен Маринов и то е било одобрено от Министерския съвет.

Според действащата в момента наредба, възнагражденията на доброволците се изплащат от кмета на общината и се възстановят от държавния бюджет на общината на база действително извършени разходи. Това става с писмено искане от кмета до Министерството на финансите и последващи корекции по бюджетите на общините. Така общините попадали постоянно в сложна административна процедура, тъй като те са длъжни в срок до 30 дни от участието на доброволеца в дейности и обучения да заплатят съответните възнаграждения, които му се полагат.

Целта на промяната е да се намали административната тежест върху общините и Министерството на финансите. Според мотивите в противен случай малките общини ще продължат да изпитват трудности при изплащане на възнагражденията на доброволците.

Предлага се средствата да се предоставят от държавния бюджет чрез бюджетите на общините, съгласно приети от Министерския съвет стандарти за делегираните от държавата дейности с натурални и стойностни показатели през съответната година.

Освен това се предвижда средствата за доброволци да се определят на база брой регистрирани доброволци в Регистъра на доброволните формирования към 31 август. Единствено за ново регистрирани групи или такива с увеличен брой на доброволците след 31 август на предходната година, кметът на общината ще може с писмено искане до Министерството на финансите да поиска осигуряването на средства за действително извършените разходи.

“С така предложените изменения и допълнения на наредбата се предвижда ежегодно осигуряване възнагражденията на доброволците от държавния бюджет чрез бюджетите на общините и облекчаване на процедурата за получаването им. Средствата ще постъпват директно в общинските бюджети, от където кметовете на общини ще могат бързо и лесно да осигурят възнагражденията на доброволците”, завършват мотивите на Министерския съвет.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.