Дронове с вода и разтвор се борят с мръсния въздух в Банкок

Тайланд с крайни мерки срещу мръсния въздух. Властите в Банкок пуснаха над града дронове, разпръскващи вода и специален разтвор. Това е поредният опит за справяне с отровния смог обхванал столицата.

Замърсяването на въздуха в световен план се превръща във все по-наболяла тема. Ефективно разрешение на проблема обаче досега не е намерено.

В търсенето му властите в Банкок прилагат иновативни методи – пускат дронове, снабдени с вода, над града.

Планът е да пуснат във въздуха около 50 машини, всяка с по 10 литра. Те ще пръскат вода във въздуха, а надеждата е това разреди свръхконцентрацията на фини прахови частици.

В 41 области на тайландската столица са отчетени норми на замърсяване над допустимите. Министерството на здравеопазването предупреди хората да не излизат навън. Бяха затворени и училищата.

Банкок е петият най-мръсен град в света. Една от причините за тежката ситуация – броят на автомобилите расте главоломно. Правителството прилага различни мерки за овладяване на ситуацията.

Водни оръдия изстрелват струи във въздуха, а самолети за предизвикване на валежи се опитват да създадат дъждовни облаци.

Засега няма резултат, а в дългосрочен план замърсяването може да причини на хората астма, проблеми със сърцето и редица алергии.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.