Дрехи менте заливат пазарите у нас

 Опасни дрехи на пазара. На митницата контролните органи редовно задържат фалшиви стоки, които имитират известни марки. В някои от пратките са установени и непозволени оцветители в тъканите. До какво могат да доведат дрехите менте? Отговорът на този въпрос потърси Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

Миналата година са заловени над 1,5 милиона фалшиви артикули, което е с 1/3 повече в сравнение с 2017 г. Най-често задържаните стоки са имитациите на дрехи. Задържани са над 387 хил. артикула, които е трябвало да бъдат внесени у нас. При проверките бяха открити и тонове дрехи без документи и със съдържание на багрила със силно токсични химикали над нормите. Опасните стоки най-често се укривани в контейнери с текстилни изделия, които трябвало да достигнат до пазарите у нас. Сред тях инспекторите откриват имитации на световни марки при блузи, панталони, тениски, ризи, рокли и дори спално бельо. Дрехите менте влизат в страната основно от Турция, Китай и Хонконг.

На „Капитан Андреево” през последната година са спрени над 250 хил. фалшиви стоки. На граничния пункт вниманието върху всяка пратка е изострено. Некачествената изработка е първият сигнал за експертите, че са попаднали на менте. Обръща се внимание и на етикета. Той трябва да съдържа пълна информация за производителя.

Трябва да обърнем внимание на вътрешните и външни шевове. Фалшивите стоки бързо се разпъват, бързо избеляват, заяви Диана Маркова от Агенция „Митници”.

Дори и с големите отстъпки, които се дават сезонно, все пак продукт на съмнително ниска цена най-вероятно е фалшив. Много често се спекулира с това, че е от минал сезон, че има разпродажба с 50-90% отстъпка. Каквато и да е отстъпката, марковата стока е скъпа, каза още експертът по авторско право Велизар Соколов.

Cross.bg

Hits: 3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.