ДПС поиска Велико народно събрание

Парламентарната група на ДПС предлага свикване на Велико народно събрание за промяна на конституцията.

Причината за това искане е, че “държавата е в тотален разпад – нищо не функционира, а всеки записва всеки”, каза лидерът на движението Мустафа Карадайъ на брифинг в кулоарите на парламента.

“Всеки разнася всевъзможни компромати. Представете си само как изглеждаме пред очите на нашите партньори и съюзници от НАТО, Европейския съюз. Заприличахме на анимационна държава! Нарушители на Конституцията на Република България, на законите на страната, нарушители на граждански и човешки права в страната се правят на моралисти и морални съдници. Какъв е изходът от тази ситуация?”, попита риторично Карадайъ.

И отговори: “Преди година и половина, ние от ДПС предложихме промени на Конституцията на Република България. Сега вече виждаме, че се сетиха, че освен предизборен популизъм за реформа в съдебната система, са нужни и действия. Истински, дълбоки реформи без промени в конституцията няма как да станат. Затова сега, в тази ситуация, ние от ДПС предлагаме преучредяване на държавата – свикване на Велико народно събрание”.

Вчера Кирил Петков обяви, че има “активно мероприятие на службите с участието на депутата Радостин Василев” в опит за провал на кабинета. Разкритието дойде дни след като ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ обявиха формулата, в която да опитат да ръководят държавата, докато бъдат приети спешните законопроекти – а именно кабинет с втория мандат, с ротационен премиер, 20 министри и само един вицепремиер.

Докато първите две все още уточняват параметрите на това сътрудничество, което дебело подчертават, че не е коалиция, гласуването в правна комисия вчера разклати крехкото доверие между тях, като ПП-ДБ заговориха за осакатяване на правосъдната реформа (вижте повече). Това намалява шансовете за успех на редовно правителство, а ДПС нееднократно повториха след последните предсрочни парламентарни избори, че може да отидем на шести ненужни такива.

Дир.бг

Hits: 211

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.