До 10 години Амстердам се затваря за коли и мотори на петролни горива

От 2020 г. в Амстердам няма да се допускат дизелови автомобили, произведени преди 2005 г. Това е първата крачка за реализиране на решението на общината до 2030 г. напълно да се затвори градът за коли и мотори с горива от петрол.

Програмата е част от политиката за прочистване на въздуха, който е толкова мръсен, че според властите съкращава очакваната продължителност на живота на местните жители с една година, разказва “Гардиън”.

Шарон Дейксма, която отговаря за трафика в града, обясни, че от догодина дизеловите автомобили няма да могат да навлизат отвъд околовръстното А10.

Автобуси на обществения и частния транспорт, които изхвърлят вредни газове, няма да се допускат в центъра от 2022 г.

До 2025 г. ограничението ще се разшири върху увеселителните корабчета в каналите и мотопедите.

До 2030 г. целият район, в който има сгради, трябва да стане зона, в която транспортните средства не отделят парникови газове.

За стимулиране прехода на гражданите към електрически и водородни коли общината обещава много нови зарядни станции и се надява в следващите години да процъфти вторичният пазар за електромобили. В момента има около 3000 зарядни станции, а до 2025 г. ще са необходими между 16 и 25 хиляди, за да има ефект от проекта.

Сдружения на автоиндустрията критикуват решението като опит Амстердам да бъде превърнат в град на богаташите, защото десетки хиляди семейства нямат средства да си купят скъпи електрически коли: “Към 2030 г. очакваме една трета от автомобилите да са на ток, но също така и ще има много гора, които няма да могат да си ги позволят”.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.