Достойно есть! В Деня на храбростта в Севар ще бъде открита паметната плоча с имената на загиналите във войните през миналия век 43-ма мъже от селото

На връх Гергьовден – Ден на храбростта и Българската армия, в кубратското село Севар ще бъде открита паметна плоча с имената на загиналите във войните в началото на миналия век мъже от селото.

Церемонията по откриването е в10.00 часа. Поканени са министърът на културата Атанас Атанасов, областният управител Деян Димитров и заместникът му Драгомир Златев, народни представители, началникът на Военно окръжие – Разград, цялото ръководство на Община Кубрат, председателят на ОбС и общинските съветници, кметове на населени места, представители от дружеството на ветераните в Кубрат.

Плакети с имената на загиналите техни предци ще получат издирените им  внуци и правнуци от цялата страна. Самодейци от читалището са подготвили специална за случая програма.

Идеята за паметната плоча се родила през 2018 г. по време на честванията на 90-годишнината на читалище „Отец Паисий“, разказва секретарят на духовното средище Мехмед Керанов. Знаело се, че от Севар имало немалко загинали във войните миналия век.

Читалищното ръководство се заело с проучвателска работа. Създаденият Инициативен комитет изпратил запитване до Военния архив във Велико Търново и станало ясно, че живота си по бойните полета на Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война са загубили 43 мъже от Севар. Ако тогава в селото е имало около 400 къщи, то всяко десето семейство е загубили във войните син, баща, дядо.

Мехмед Керанов не крие своята и на колегите си гордост, че със собствени сили и средства на читалището са успели по достоен начин да отдадат почит към падналите за Отечеството. За тежката работа по изливането на постамента и поставянето на възможно най-голямата гранитна плоча 2х1.10 м. с техника и хора помогнал агробиснесменът и председател на читалищното настоятелство Хамза Чакър.

Денят на откриването на паметната плоча съвпада и с празника на Севар. Началото му ще бъде поставено в 13.00 часа с пресъздаването на обичая на алианите Хъдрелез.

На следващия ден, 7 май, от 10.30 часа са традиционни те за селото кушии, които са част от националния спортен календар на конните надбягвания. Концертът на самодейните състави към читалището е с начален час 16.00.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.