Домусчиев: Заровихме томахавките, тристранното споразумение е нещо, което не е правено в България

Тристранното споразумение между работодателите, синдикатите и държавата бе определено като историческо постижение най-напред от председателя на КРИБ Кирил Домусчиев на пресконференция в Министерския съвет в присъствието на членовете на НСТС.

Домусчиев разказа как се е зародила идеята за този документ преди около година на среща с президента на КНСБ Пламен Димитров с участието на синдикатите и работодателите.

“Стигнахме до извода, че трябва да бъдем модерни работодатели и синдикати, да има един добър социален диалог, разбрахме се да заровим томахавките”, заяви Домусчиев. “Успяхме да постигнем ксонсенсус по много теми, направихме компромиси за много неща – нещо, което мисля, че поне аз нямам спомен да е правено в България”, заяви предприемачът. Кирил Домусчиев обясни, че всички мерки, за които са се разбрали участниците в тристранното социално партньорство, ще бъдат изпълнявани през следващите 6-8 месеца. Те ще се реализират като законодателни промени, както и като реформи.

“Тук са приоритетите за абсолютно всичко, което трябва да се случи в рамките на следващите 6 месеца, за да създадем добра среда за правене на бизнес. Това тристранно споразумение има сериозно значение за преодоляване на кризата, която породи коронавирусът”, напомни още председателят на КРИБ.

“И синдикатите, и работодателите направиха поне по един компромис – някои от тях сериозни”, обобщи министърът на икономиката Емил Караниколов.

Dariknews.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.