Доклад: Европейците не изключват война на Стария континент

Европейците смятат, че военни действия на Стария континент са възможни.

Основната причина – напрежението между Запада и Русия. Заключенията са от доклад, поръчан от престижна германска фондация.
В контекста на драматичните предизвикателства пред европейската архитектура на сигурността, появата на конфликти – горещи и студени, анексиране и все по-чести кибератаки, целта на доклада е да осветли два основни фактора, които имат значение при вземането на решение – общественото мнение и експертните оценки за сигурността и външнополитическата ситуация в Европа.
Така звучи заключението на документа, наречен „Радара за сигурност 2019 – сигнал за събуждане за Европа”. Той е поръчан от престижна германска фондация и показва, че милиони европейци очакват военни конфликти в Европа.
Проучването е направено в седем държави – Германия, Франция, Латвия, Полша, Русия, Сърбия и Украйна. Почти половината от населението на тези страни – 47 %, очаква подобни действия. Освен от напрежението между Запада и Москва, ситуацията се усложнява и от прегрупирането на четири големи фактора, които имат отношение към сигурността – Европейския съюз, Китай, Русия и САЩ.
Експертите отчитат и много ниско доверие на европейците към политическите институции и върховенството на закона. Армията и полицията имат по-високи нива на одобрение.
Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.