Добрин Добрев участва в среща на ръководството на Сдружението на общините с  министър Виолета Коритарова

Кметът на Разград Добрин Добрев участва в работна среща на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България с министъра на регионалното развитие инж. Виолета Коритарова, съобщиха от пресслужбата на местната администрация.

„Изключително важно за екипа на МРРБ е добрият диалог между централната и местната власт да продължи. Задачите, които стоят пред нас, са спешни и не търпят отлагане. Политиките на министерството са насочени към развитието на българските общини, на нашите региони, идентифицирането на техния потенциал и запазването на тяхната идентичност“, заяви министър Виолета Коритарова.

В разговора участваха още зам.-министрите Веселина Терзийска и Юра Витанова, началникът на кабинета на министъра Кирил Габеров, инж. Момчил Терзийски, изпълнителен директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, както и експерти от министерството.

Сред темите, обсъдени на срещата, бе оценка и изпълнение на концепциите за Интегрирани териториални инвестиции (ИТИ) и работата на регионалните съвети за развитие.

„Подходът ИТИ предполага кандидатстване с иновативни и смели проекти. В приетите от Комитета за наблюдение на Програма „Развитие на регионите“ документи е заложен кратък тримесечен срок за кандидатстване по фаза 2, който не е достатъчен за трансформирането на предложенията в такива с пълна проектна готовност. Това поставя под риск стойностните идеи, които обсъждаме на заседанията на Регионалния съвет за развитие. Темата сериозно притеснява общините и трябва да търсим по-гъвкав подход“,каза по време на дискусията разградският кмет Добрин Добрев.

От екипа на МРРБ заявиха, че Управляващият орган спазва разписаните и одобрени процедури, като въпросът с бюджета на АПИ е политически. Насоките за фаза 2 на интегрираните териториални инвестиции по Програма „Развитие на регионите“  са съгласувани с финансовото министерство, предстои да бъдат доразработени. Изчаква се провеждането на всички заседания на регионалните съвети за развитие, за да се идентифицират предварителните концепции за следващия етап и да се подредят по вид бъдещите допустими инвестиции. МРРБ има ангажимент до края на юни да обяви кандидатстването, като по взаимна договореност е възможно срокът от 3 месеца да се съкрати. Втора процедура за набирането на на концепции за интегрирани териториални инвестиции може да се обяви при наличието на финансов ресурс.

Общините са депозирали 3053 проекта по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд -Етап I“, резултатите от оценката им бяха обявени в края на миналата 2023 г.  – стана ясно още по време на срещата. Към момента, след одобряването на 754 проекта, договори за финансиране са сключени по едва 17 от тях. Сходна е ситуацията с процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на публичен сграден фонд за административно обслужване, култура и спорт“ със сключени 130 договора и  „Екологосъобразната мобилност“ с 10.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.