Днес се навършват 125 години от рождението на цар Борис III

На 30 януари се навършват 125 години от рождението на цар Борис Трети.

Цар Борис Трети, известен като Царят Обединител и още – като трагичния цар, заради внезапната и неизяснена и до днес смърт през 1943 г., се възкачва на престола на 3 октомври 1918 г., едва 24-годишен, току-що завърнал се от Южния фронт. Това са дни на колосални изпитания за българската държава, когато нейното съществуване е дори поставено под въпрос.

Ако неговата памет днес заслужава почит, то е защото 35-годишното му царуване е белязано от два акцента, което обективният прочит на историята не може да отрече: постоянните и последователни усилия на царя за национално помирение в името на оцеляването и укрепването на България, което само по себе си е подвиг сред неизтребимата партизанщина на българския политически живот. Първият акт на младия цар през декември 1918 г. е амнистия за бунтовниците от Войнишкото въстание .

И вторият акцент – последователните му усилия и роля да бъде опазена България встрани от пожара на Втората световна война и да запази онази степен на суверенитет, макар и в рамките на Тристранния пакт, за да може да решава най-важните въпроси, сред които и спасяването на българските евреи вътре в страната.

Граждански сдружения и групи ще поднесат венци в 13 ч. пред барелефа на царя на входа на Борисовата градина.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.