Днес е Денят на числото Пи

Днес светът отбелязва Деня на числото Пи. Познато още като “Лудолфово число” и “Архимедова константа” то е с приблизителна математическа стойност 3.14.

Датата 14 март не е избрана случайно – през 1988 г. американският физик Лари Шоу предлага на днешния ден да бъде отбелязан денят на ирационалното число, защото 3 отговаря на месеца, а 14 – на дата. Тогава Шоу работи в научния музей на Сан Франциско и организира празненство, на което черпи всички гости с плодов пай. Ето защо на днешния ден е прието да се яде този десерт или да се организират събития, на които участниците да се замерват с него.

По традиция часът, в който се отбелязва Денят на Пи е 1.59 ч., защото съкращението на математическата константа 3,14 продължава с цифрите 1, 5 и 9.

Ирационалното число носи името на гръцката буква от 1700 г., но се смята, че то датира от поне 4000 г.

Освен, че Пи се използва в математиката, физиката и техниката, то служи за вдъхновение на канадеца от китайски произход Кен Блум, който изобразява числото върху огледална стена в един от подлезите на Виена, като част от проекта му “Фактоид”. Повечето му работи са смесица от дадаизъм, сюрреализъм и конструктивизъм, а конкретно тази в австийската столица описва света в числа.

Друг любопитен факт е, че числото Пи може да се превърне в прекрасна мелодия, когато цифрите му бъдат заменени с музикалната нота, на която отговарят.

Dnevnik.bg

Hits: 2

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.