Дискусия по проблема с достъпа до здравни грижи на неосигурени бременни жени

На регионален форум в Разград беше обсъден проблемът с равния достъп на здравно неосигурените бременни до акушеро-гинекологична помощ.

Срещата в рамките на инициативата за необходимостта от осигуряване на достъп до качествени медицински грижи на всички бременни жени и родилки, се реализира от гражданските организации „Национална мрежа на здравните медиатори“, „Клуб на нестопанските организации“ – Търговище, Сдружение „ЛАРГО“ – Кюстендил и Сдружение „Жажда за живот“ – Сливен.
Според изпълнителния директор на Клуба на нестопанските организации в Търговище Невена Маджарова в резултат на това, че нямат здравни осигуровки, близо 7000 жени годишно в България раждат, без да са преминали дори един преглед при акушер-гинеколог. А това крие сериозни рискове за здравето и живота на бебетата и майките.
В края на април в София предстои национална среща по проблема, на която са поканени представители на няколко министерства, каза още Маджарова.
Домакин на форума в Разград беше сдружение „Жанета“. Председателят на Управителния съвет на неправителствената организация Грациела Ранкова приветства организаторите и участниците в дискусията, като посочи, че мисията на разградското сдружение е не само да помага на деца и семейства в риск, но и подкрепя бременните жени.
В инициативата участваха експерти от здравни институции, доставчици на здравни услуги, здравни медиатори, представители на местната и държавната администрация, и на граждански организации. Идеята на тези събития е да привлечем още повече съмишленици и поддръжници и да получим по-голяма подкрепа за каузата, която отстояваме, допълни Маджарова.
/e-Razgrad.bg/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.