„Дигитално общество – Разград“ организира безплатни курсове по програмиране, вече са се записали 55

Заместник-кметът на Община Разград Добрин Добрев се срещна с представители на Дигитално общество-Разград.

Новосъздадената организация „Дигитално общество – Разград“ организира безплатни курсове по програмиране в града през април. Подобна инициатива се реализира във Враца от 2014 г., разказа лекторът и на разградските курсове Емилиян Кадийски. Там  вече 40 от преминалите обучение работят в този бранш в родния си град, мнозина се развиват в други региони. По-късно обучения за бъдещи IT-специалисти се провеждат в Монтана, а от тази година и в Разград и в Търговище. „Осигуряването на подобна възможност за обучение ще е сред методите за задържане и професионално развитие на младите хора в Разград“, коментира Дияна Славова от Управителния съвет на Фондация „Обществен дарителски фонд за Разград“. Фондацията активно съдейства на Дигиталното общество при стартирането на дейностите. Подкрепа новосъздадената организация има и от Областния информационен център – Разград, в чийто офис днес се проведе среща със зам.-кмета Добрин Добрев.

„Община Разград адмирира инициативи, които дават възможност за развитие на активните и предприемчиви жители на града“, увери Д. Добрев. По думите му, това обучение ще даде тласък за създаване на нови фирми, част от съвременния технологичен свят, в който се увеличават дигиталните услуги в различни сфери, ще осигури кариерно развитие и на младите хора в родния град.

Намерението на „Дигитално общество – Разград“ е да има устойчивост, обученията да са ежегодни. Всяко продължава по 8 месеца в три модула, след всеки от тях курсистите трябва да издържат тест или да подготвят проект. Безплатните обучения са по 5 часа седмично – 2 часа дистанционно вечер през седмицата и 3 часа присъствено в събота или неделя. В Разград присъствените лекции ще са в Дома на техниката. В края на обучението се получава сертификат, има и възможност за стаж в софтуерна компания.

Реклама:

За обученията през тази година вече са се записали 55 човека, организаторите очакват да достигнат 80. Има само долна възрастова граница – 8 клас. Формулярът, на който може да се кандидатства, е: Курсове по Програмиране (digitalrazgrad.org), а срокът за кандидатстване – 24 март.

/e-Razgrad/

Hits: 6

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.