Деян Димитров започва работа по мащабен проект за ускорено икономическо развитие на Черноморието и Североизточна България

Областният управител д-р Деян Димитров взе участие в първото заседание на работна група за ускорено икономическо развитие на областите Варна, Бургас, Добрич, Шумен, Търговище, Разград и Русе с Централна Европа и Азия. Това съобщиха от пресцентъра на областната администрация.

Форумът организира сдружение „Клъстер Черноморска икономическа зона“ в град Варна. Участници бяха Златомира Мострова – зам.-председател на комисията по транспорт в Народното събрание, инж. Любомир Добрев – директор на Пристанище „Варна – Изток“, Иван Табаков – Председател на Варненска търговско-индустриална камара, областни и зам.-областни управители на  Варна, Бургас, Добрич, Шумен, Търговище и Русе, ръководители на регионални институции, екип на сдружение „Клъстер Черноморска икономическа зона“, учени и представители на неправителствени организации и медии.

Председателят на управителния съвет на „Клъстер Черноморска икономическа зона“ д-р инж. Дойчин Наков представи разработената от Клъстера проектна идея „Логистичен и реекспортен хъб за Централна и Източна Европа  – Bulgarian Gateway“ за създаване на нов логистичен коридор на България: Азия – Варна – Шумен – Разград – Русе – Централна Европа (EU Gateway)“. В рамките на проекта се планира изграждане на модерни индустриални паркове във Варна, Добрич, Шумен, Разград и Русе. Целта на проекта е да се пренасочи през България част от съществуващите и бъдещите международните търговски потоци от Азия и Близкия Изток към Централна и Източна Европа. Планира се изграждане на Европейски експоцентър в Белослав до Фериботен комплекс – Варна, в който всички области от Североизточна България да имат постоянни тематични павилиони, в които местният бизнес да излага продуктите си и да се сключват сделки с купувачи и инвеститори. Създаването на Експоцентъра се ще стане по успешния модел на най-голямото изложение в Китай – Canton Fair. Финансиране ще се търси от европейските фондове с директно кандидатстване в Брюксел.

Дойчин Наков разясни, че подобен проект вече е реализиран в Румъния, благодарение на който пристанище Костанца се превърна в най-важния за Европейския съюз черноморски порт. Пристанището е разширено и товарооборотът е нараснал над 10 пъти. Изградени са индустриални паркове в редица румънски градове. Например в град Орадеа (с население около 180 000 жители) вече са инвестирани 320 млн. евро по финансирани от ЕС проекти за изграждане и развитие на индустриална зона.

След проведена дискусия, всички участници в срещата се обединиха около позицията, че трябва да започне работа по реализация на идеята за мащабния проект. Сформирана бе междуведомствената работна група „Ускорено икономическо развитие на Черноморска икономическа зона“, която да работи за подготовка и реализиране на проекта. Планира се поставяне на темата на заседания на регионалните съвети за развитие и на работни групи по области с участието на местния бизнес.

Деян Димитров заяви, че проектната идея ще бъде обсъдена със заинтересованите страни в Разград. Областна администрация Разград ще се включи в междуведомствената работна група за разработване на проекта и ще бъдат проучени възможностите за определяне на терен за бизнес парк, като посочи като вариант и разширяване на бизнес зона „Перистър“ в Разград. Той информира, че областната управа вече работи по разработване на проекти за финансиране директно от Брюксел и на разширяване на международното сътрудничество, като даде пример с включването в Българо-румънската земеделска комисия и подадения проект за създаване на офис на Регионален цифров информационен център в Разград по Програма „Цифрова Европа“. „Ако Варна се превърне във врата за Европа в конкуренция с Костанца и гръцки пристанища, ефектът ще бъде ускорено икономическо развитие на цялата Североизточна България. За целта е нужно активно сътрудничество на областите в района.“, каза областният управител.

/e-Razgrad/

Hits: 0

One Reply to “Деян Димитров започва работа по мащабен проект за ускорено икономическо развитие на Черноморието и Североизточна България”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.