Детското полицейско управление от СУ „Христо Ботев“ – Разград гостува в Съдебната палата

Шестокласниците от Детското полицейско управление в СУ „Христо Ботев” – Разград проведоха открит урок със съда и прокуратурата като част от поредица срещи с представителите на двете институции по време на двугодишното им обучение под ръководството на инспектор Детска педагогическа стая Надя Обрешкова, съобщиха от пресслужбата на ОД на МВР.

Учениците посетиха звеното за съдебна охрана, където служители им показаха оборудването, с което работят. Разгледаха специалния автомобил за конвоиране на задържани лица и помещенията за временен престой на тези, които подлежат на съд. В заседателна зала на Районния съд учениците имаха възможност да облекат тоги, да научат как се провежда съдебно заседание и къде е мястото на страните в процеса. Заедно със съдия Нели Генчева, съдия Доротея Иванова и прокурорите Десимира Недкова и Зорница Цветкова шестокласниците дискутираха казус, свързан със спортно хулиганство. По сценарий извършителите на проявата са непълнолетни фенове на гостуващ отбор. След загуба на любимците им двамата започват да хвърлят „бомбички“ и нараняват тежко случайно минаващ зрител на футболната среща. След подаден в полицията сигнал нарушителите са установени и идентифицирани с помощта на видеозаписи. Наказанието, което се полага, бе избор между обществено-полезен труд и парична санкция. Шестокласниците предпочетоха първото с мотива, че ще доведе до поправяне на спортните хулигани.

Програмата „Детско полицейско управление” е инициатива на Министерството на вътрешните работи. Целта е да се формира чувство за уважение към законността и реда у подрастващите, както и нетърпимост към проявите на насилие, агресия, хулиганство и други аморални прояви.

/e-Razgrad/

Hits: 1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.