Десетки хора, евакуирани от Нигер, пристигнаха в Италия, включително четирима българи

Самолет с десетки хора, евакуирани от Нигер след военния преврат миналата седмица, кацна в Рим, съобщи италианският външен министър Антонио Таяни, цитиран от ДПА.

Според италианската агенция АНСА на борда на евакуационния полет е имало общо 87 души, сред които 46 италиански граждани, 21 американци, четирима българи и двама австрийци. По данни на Таяни в Нигер има около стотина италианци. По-рано Франция информира, че първият евакуационен полет с над 260 души на борда е излетял от нигерската столица Ниамей. От първоначалните информации не стана ясно дали в самолета е имало и граждани на други държави, освен на Франция. Друг полет бе насрочен за по-късно вчера по информация на генералния щаб на френската армия. Трети самолет също беше в готовност да вземе на борда си хора за евакуация.

Франция предложи да поеме евакуацията на граждани и на други европейски страни. Тогава германското министерство на външните работи посъветва гражданите на Германия да се възползват от тази възможност. Париж каза, че изтегля гражданите на Франция след затварянето на въздушното пространство на Нигер с оглед на риска хора да останат блокирани в африканската страна. Други европейски държави също започнаха да извозват по въздух свои граждани след пуча в Нигер.

Преди седмица военната хунта, предвождана от генерал Абдурахаман Чиани, свали от власт нигерския президент Мохамед Базум. В петък Чиани се самопровъзгласи за новия лидер на Нигер. Малко по-късно превратаджиите суспендираха констутицията на страната и разпуснаха всички държавни институции.

БТА

Hits: 95

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.