Десетки слънчеви личица грейнаха на обновената площадка с въртележки и за деца с увреждания

Деца, родители и участвали във възстановяването на детската площадка до хотел „Централ” празнуваха заедно нейното официално откриване.

В началото бе припомнено, че площадката е плод на обединяването около идеята на неправителственния сектор, бизнеса и местната управа – Обществен дарителски фонд за Разград, Сдружение „Лудогорие” и Община Разград.

Председателят на Обществен дарителски фонд за Разград Стефан Томов разказа предисторията на площадката. Идеята да се осигури възможност за забавление на близо 200 деца с двигателни проблеми в Разград възникнала в началото на 2019 г., а първите средства са събрани през същата година на пролетния благотворителен бал на Сдружение „Лудогорие”, където към нея се присъединили Ротари клуб, Лайънс клуб и Орденът на Тамплиерите. След това идеята потънала в административен лабиринт, наближила и предизборна кампания, след изборите била представена на новото ръководство на Община Разград, което я посрещнало много добре.

Освен това местната управа поела ангажимент при поставяне на съоръженията за деца с увреждания, да постави нови съоръжения на мястото на старите и така на една  площадка да играят всички деца заедно, да не са разделени. „Световната пандемия забави реализацията на идеята, но не я спря и ето го резултатът от общото дело. Това е гражданското общество на нашия град, когато го има, подкрепено от Общинската администрация, няма природна сила или епидемия, която да спре осъществяването на благородна идея, може да се забави, но не да спре“, каза Томов.

„Тази площадка е нагледен пример за обединяване на усилията на гражданското общество в един съвременен град ”, заяви в приветствието си кметът Денчо Бояджиев. „Идеята децата със специфични способности да имат къде да играят е чудесна. Убеден съм, че площадката ще стане привлекателно място за децата и ще им осигурява пълноценен отдих,  призовавам съгражданите ни да я пазят от посегателства, на каквито вече стана жертва още в първите дни от монтирането й” – допълни той. През есента предстои ремонт на настилката на близкия паркинг, който е удобен за родители, водещи децата си с инвалидни колички на площадката. Нека тя е като свещичка, която да блести, за да генерира още повече идеи, гарантирам, че всяка подобна идея в това отношение ще има пълната подкрепа на Общинска администрация.” – завърши кметът Бояджиев.

На обновената площадка има седем детски съоръжения, две от тях за деца с увреждания. Тези две съоръжения, както и ударопоглъщащата настилка, са осигурени от Обществен дарителски фонд (22 060,56 лв.) и Сдружение „Лудогорие” (8 4747,52 лв.), съфинансирането от Община Разград с поставянето на останалите детски съоръжения и 10 пейки и 4 кошчета е в размер на 13 290 лв. Свой принос към нея има и служители на Областната управа, които с доброволен труд, начело с Гюнай Хюсмен, подновиха счупени дъски от старите пейки и ги пребоядисаха.

В тържеството участваха танцьорите от театрално-танцова формация „Пулс” с ръководител Катя Лапатова, а на площадката бяха представители на клубовете и формациите, чиито проекти са финансирани от Обществен дарителски фонд за Разград – СКК ”Спринт” с новите си екипи и петте нови велосипеда /момчета дойдоха след 50-километрова тренировка по пътищата на общината/, ДТФ ”Хорце” при Център за работа с деца с нови носии и СК „Джудо и джиу джицу“ –също с нови екипи.

Накрая всички деца на площадката получиха лакомства и книжки с приказки., осигурени от Община Разград.

/e-Razgrad/

Снимки: e-Razgrad.bg и Община Разград

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.