Десетки ранени при сблъсък на сърби и силите на КФОР в Косово

Президентът на Сърбия Александър Вучич каза, че в Северно Косово 52-ма ранени сърби са потърсили помощ в клиничен център в Северна Митровица, а ранените вероятно са повече след вчерашните сблъсъци в Звечан между протестиращи сърби и косовската полиция и мироопазващата мисия на НАТО в Косово КейФОР, предаде Танюг.

В извънредно обръщение към нацията снощи президентът каза, че не КейФОР е пречил на сърбите, а специалните части на косовската полиция РОСУ и албанските кметове на общини. По думите му комендантът на КейФОР за регион Изток е казал, че разбира сръбските искания и ще ги предаде на съответните органи.

„След това КейФОР поставя условие сърбите да пропуснат два военни автомобила на РОСУ зад кордона на КейФОР, който се намира по-близо до общината, защото техните албански полицаи ужасно се страхуват от присъстващите сърби, въпреки че самите сърби са обградени двойно от РОСУ и КейФОР“, отбеляза Вучич.

Вчера гражданите от населените предимно със сърби общини Звечан, Зубин поток и Лепосавич в Северно Косово протестираха пред сградите на общините, в които бяха назначени албански кметове след бойкотираните от сърбите избори. Протестиращите влязоха в сблъсъци с полицията в община Звечан. Според унгарската медия hgv.hu 20 унгарски войници са били ранени, а според данни от италианското министерство на отбраната са ранени 14 италиански войници, уточни ДПА. Според доклад на КейФОР общо около 25 войници са били ранени при сблъсъците. След като протестиращите сърби не допуснаха преминаването на автомобилите на РОСУ, войниците са използвали сълзотворен газ и шокови бомби, за да защитят косовските полицаи в автомобилите и да разпръснат протестиращите. Сърбите са ги замеряли с камъни, стъклени бутилки и други предмети.

.dnes.bg

Hits: 195

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.