Денят на подписването на Търновската конституция да стане официален празник

Инициативен комитет предлага 16 април да стане официален празник, а Велико Търново, където на този ден преди 140 години е подписана Търновската конституция да бъде със статут на историческа и духовна столица на България, предаде БТА.

В комитета влизат общественици, историци, юристи и представители на институции, а председател е кметът на старопрестолния град Даниел Панов. Той е връчил на народните представители от Великотърновския избирателен район предложението за празника и статута на Велико Търново.

„Всяка година датата на подписването на Търновската конституция се отбелязва по различни начини, целта е 140-годишнината да бъде годишнината на гражданите, за да могат повече граждани да разберат за работата на онези хора със свободолюбив дух, които са направили така че да имаме един от най-прогресивните основни закони в Европа”, посочи на пресконференция председателят на парламента Цвета Караянчева.

Програмата ще започне на 5 февруари с концерт на Софийската филхармония в зала „България”. 10 февруари ще бъде Ден на отворените врати в Народното събрание.

На 15 април във Велико Търново ще има изнесено заседание на Конституционния съд, ръководено от неговия председател проф.Борис Велчев.

На 16 април в сградата на Учредителното събрание във Велико Търново ще се състои изнесено заседание на НС. „Предвидени са изказвания на всички председатели на парламентарните групи и обръщение към българския народ за следващите 140 години”, уточни Караянчева.

Отново тогава със съдействието на Министерството на образованието във всяко училище ще има исторически урок, посветен на Конституцията, а негов примерен вариант ще бъде качен на сайта на НС.

В рамките на два месеца ще бъдат организирани младежки дебати, предвиждат се изложби, научни конференции и дискусии.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.