“Демократична България” върви към европейските избори без бившите “реформатори”

Да, България”, която е част от “Демократична България” от понеделник започва гласуването си във вътрешни предварителни кандидати за евродепутати. Гласуването е електронно или по пощата. В него може да участва всеки, дори ако не е член на партията, който свали приложението за мобилен телефон.

За регистрацията е необходим и код, който може да се получи от член на партията или чрез електронна заявка. Кандидатите на “Да, България” са 17, като сред тях има както познати лица, като бившият посланик и външен министър Стефан Тафров и служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов, така и много млади лица.

Периодът в който може да се гласува е от 00:00 ч. на 4 февруари до края на 10 февруари.

“Демократична България”, в която участват още ДСБ и “Зелените”, ще се яви с обща листа за европейските избори през май, но все още не е ясно как ще бъде разпределена тя. “Ще я разпределим принципно”, каза пред “Дневник” съпредседателят на “Демократична България” и ДСБ Атанас Атанасов. Той не даде повече подробности.

Реклама:

Според източник от управлението на “Демократична България”, въпросът за подреждане на общата листа ще бъде обсъждан след първичните избори на “Да, България”. Ще зависи и от спечелилият кандидат.

Коалиция с партии от бившия “Реформаторски блок” – почти невъзможна

От “Демократична България” разговарят за коалиция и/или подкрепа неофициално и с други партии от бившото дясно пространство, като СДС, БЗНС и Движение “България на гражданите”. До реална коалиция с тях е малко вероятно да се стигне.

В обединението на трите партии още не са забравили разнобоя в Реформаторския блок от миналия парламент, в който всяка от партиите гонеше своите лични интереси и провала на съдебната реформа. Нямаме намерение да правим Реформаторски блок 2, няма смисъл, коментираха неофициално от “Демократична България”.

Пред новото обединение, което има шанс за 1 евродепутат, според част от последните проучвания на електоралните нагласи, стои въпросът и в коя група ще бъде той. ДСБ са част от ЕНП, “Зелените” са част от “Европейската зелена партия”, а в “Да, България” има либерално настроени млади политици, който обаче не желаят да бъдат в една група с ДПС (АЛДЕ).

За СДС “Демократична България” са идейно близки

Лидерът на СДС Румен Христов, каза в началото на януари, че идейна коалиция би била най-добрият вариант за предстоящите европейски избори. Като най-близки идейно той вижда “Демократи за силна България” и “Да, България”. Той не изключи възможността и за други варианти, “защото и в самия СДС има едно крило, което по-скоро се ориентира към консервативно-патриотичен профил на коалицията за следващите евроизбори”. Според източници на “Дневник” са водени разговори с НФСБ и ВМРО и от СДС и от други знакови лица от “Реформаторския блок”.

ДБГ се готвят и за друга коалиция или самостоятелно явяване

Изпълнителният съвет на Движение България на гражданите е решил до 4 февруари да се проведат общинските събрания за номиниране на кандидати за предстоящите евроизбори. Националният съвет на ДБГ ще обсъди кандидатурите и ще реши в какъв формат ще се явим на вота, каза председателят на партията Димитър Делчев пред “Дневник”.

Вероятността да се явим самостоятелно или в друга коалиция, а не с “Демократична България”, е по-голяма отколкото да се явим с тях, коментира още Делчев. Той добави, че до края на другата седмица в ДБГ чакат отговор от “Демократична България”.

“Какъв модел предлагат те – дайте ни гласовете, вземете си партиите и хората. Не мисля, че нашият Национален съвет би приел и не знам кой би приел”, каза Делчев. Той добави, че не могат да част повече, а разговорите се водят от октомври. В същото време до европейските избори, който трябва да са на 26 май, остават по-малко от 4 месеца.

Делчев допусна, че е възможно ДБГ да се коалират със СДС и БЗНС за европейските избори.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.