“Демократична България” върви към европейските избори без бившите “реформатори”

Да, България”, която е част от “Демократична България” от понеделник започва гласуването си във вътрешни предварителни кандидати за евродепутати. Гласуването е електронно или по пощата. В него може да участва всеки, дори ако не е член на партията, който свали приложението за мобилен телефон.

За регистрацията е необходим и код, който може да се получи от член на партията или чрез електронна заявка. Кандидатите на “Да, България” са 17, като сред тях има както познати лица, като бившият посланик и външен министър Стефан Тафров и служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов, така и много млади лица.

Периодът в който може да се гласува е от 00:00 ч. на 4 февруари до края на 10 февруари.

“Демократична България”, в която участват още ДСБ и “Зелените”, ще се яви с обща листа за европейските избори през май, но все още не е ясно как ще бъде разпределена тя. “Ще я разпределим принципно”, каза пред “Дневник” съпредседателят на “Демократична България” и ДСБ Атанас Атанасов. Той не даде повече подробности.

Според източник от управлението на “Демократична България”, въпросът за подреждане на общата листа ще бъде обсъждан след първичните избори на “Да, България”. Ще зависи и от спечелилият кандидат.

Коалиция с партии от бившия “Реформаторски блок” – почти невъзможна

От “Демократична България” разговарят за коалиция и/или подкрепа неофициално и с други партии от бившото дясно пространство, като СДС, БЗНС и Движение “България на гражданите”. До реална коалиция с тях е малко вероятно да се стигне.

В обединението на трите партии още не са забравили разнобоя в Реформаторския блок от миналия парламент, в който всяка от партиите гонеше своите лични интереси и провала на съдебната реформа. Нямаме намерение да правим Реформаторски блок 2, няма смисъл, коментираха неофициално от “Демократична България”.

Пред новото обединение, което има шанс за 1 евродепутат, според част от последните проучвания на електоралните нагласи, стои въпросът и в коя група ще бъде той. ДСБ са част от ЕНП, “Зелените” са част от “Европейската зелена партия”, а в “Да, България” има либерално настроени млади политици, който обаче не желаят да бъдат в една група с ДПС (АЛДЕ).

За СДС “Демократична България” са идейно близки

Лидерът на СДС Румен Христов, каза в началото на януари, че идейна коалиция би била най-добрият вариант за предстоящите европейски избори. Като най-близки идейно той вижда “Демократи за силна България” и “Да, България”. Той не изключи възможността и за други варианти, “защото и в самия СДС има едно крило, което по-скоро се ориентира към консервативно-патриотичен профил на коалицията за следващите евроизбори”. Според източници на “Дневник” са водени разговори с НФСБ и ВМРО и от СДС и от други знакови лица от “Реформаторския блок”.

ДБГ се готвят и за друга коалиция или самостоятелно явяване

Изпълнителният съвет на Движение България на гражданите е решил до 4 февруари да се проведат общинските събрания за номиниране на кандидати за предстоящите евроизбори. Националният съвет на ДБГ ще обсъди кандидатурите и ще реши в какъв формат ще се явим на вота, каза председателят на партията Димитър Делчев пред “Дневник”.

Вероятността да се явим самостоятелно или в друга коалиция, а не с “Демократична България”, е по-голяма отколкото да се явим с тях, коментира още Делчев. Той добави, че до края на другата седмица в ДБГ чакат отговор от “Демократична България”.

“Какъв модел предлагат те – дайте ни гласовете, вземете си партиите и хората. Не мисля, че нашият Национален съвет би приел и не знам кой би приел”, каза Делчев. Той добави, че не могат да част повече, а разговорите се водят от октомври. В същото време до европейските избори, който трябва да са на 26 май, остават по-малко от 4 месеца.

Делчев допусна, че е възможно ДБГ да се коалират със СДС и БЗНС за европейските избори.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.