Дания ще построи 9 острова, произвеждащи възобновяема енергия

В стремежа си да добива повече енергия от възобновяеми източници и да постигне по-голяма устойчивост в Копенхаген, датското правителство обяви плановете си да построи девет нови изкуствени острова като част от проект за рекултивация.

Предвидено е строителството да започне през 2022 г. Проектът, наречен Holmene (островчетата), ще се състои от 3 милиона квадратни метра земя и ще се намира само на 10 километра южно от Копенхаген.

Островите ще произвеждат енергия без грам изкопаеми горива. Островите Holmene също така ще служат и като технологичен център, преграда за наводнения и дестинация за спорт и отдих.

Няколко от островчетата ще останат недостъпни, за да създадат зона за „недокосната природа“ като част от план за подобряване на биоразнообразието в района, предвижда проектът, разработен от местната фирма за архитектурно проектиране и планиране Urban Power. Островите ще бъдат построени от 26 милиона кубически метра излишна земя. Тя ще бъде получена от метрото в региона и от строителни проекти. Почвата ще бъде използвана за създаване на естествени бариери за наводнения около бреговата линия и база за бъдещ „зелен пояс от природата“ на всеки остров.

Ключът към реализацията на визията ще бъде фокусът върху зелените технологии. Биологичните отпадъци и отпадъчните води от 1,5 милиона граждани на региона ще бъдат преработвани в нова централа за отпадъци и ще се превръщат в чиста вода и биогаз. Заедно с вятърните турбини и други устойчиви технологии, заводът би трябвало да произвежда над 300 000 MWh възобновяема енергия, което се оценява като еквивалентно на консумацията на енергия на четвърт от населението на Копенхаген.

Очаква се проектът да коства строителни разходи в размер на 425 милиона евро и да създаде 380 нови предприятия и 12 000 работни места. Той е разработен в сътрудничество с консултантската фирма COWI заедно с DHI-group, MOE, Aglaja и Rambøll. Оценката на въздействието върху околната среда започва през 2019 г. и проектът ще бъде завършен през 2040 г.

Greentech.bg

Графика: Urban Power за Община Хвлдовре

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.