Гърция има първата си жена президент

Опитният магистрат Катерина Сакеларопулу стана първата жена президент на Гърция днес, след като депутатите я избраха за държавен глава в рядка проява на единство, предаде “Ройтерс”.

Сакеларопулу, на 64 години, беше председател на Държавния съвет – така се нарича върховният административен съд на страната. Тя ще наследи Прокопис Павлопулос, чийто петгодишен мандат изтича през март.

В необичайна проява на хармония в капризния свят на гръцката политика, кандидатът на консерваторите беше подкрепена и от опозиционни партии, включително от лявата “Сириза”, която загуби властта на изборите през юли миналата година.

Тя беше одобрена от 261 депутати в 300-членния парламент.

Сакеларопулу, от северния град Солун, стана първата жена ръководител на Държавния съвет през 2018 г., подкрепена за тази позиция от тогавашното ляво правителство.

Разведена е, живее в Атина и е активна в социалните медии, писала е многобройни документи за защитата на околната среда.

Изборът на президента – фигура с церемониални функции – става в парламента. Няколко неуспешни опита обаче водят до предсрочни избори.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.